Waniliowy flan jajeczny

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 5 m

Idealny dla całej rodziny, przepis ten jest bardzo łatwy do wykonania z zaledwie 4 składników. Kremowy deser o delikatnym smaku karmelu i wanilii. Krótko mówiąc, prawdziwa uczta! Dzieci uwielbiają ten babciny deser.

Składniki

8

Do flanu :

Dla karmelu :

Materiały

  • Forma do flanu
  • Piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
  • Waniliowy flan jajeczny - Przygotowanie krok 1Przygotuj karmel: umieść cukier w rondelku na średnim ogniu i dodaj kilka kropel wody. Pozostaw, aż mieszanina zbrązowieje. Natychmiast wlej na dno formy do flanu, obracając, aby równomiernie rozprowadzić karmel.
  • Waniliowy flan jajeczny - Przygotowanie krok 2Zagotuj mleko z rozłupaną laską wanilii. W międzyczasie ubij 6 jajek z cukrem.
  • Waniliowy flan jajeczny - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, wlewaj je stopniowo do ubitych słodzonych jajek, ciągle mieszając. Bardzo ważne jest, aby dobrze wymieszać, aby mleko nie ugotowało jajek.
  • Waniliowy flan jajeczny - Przygotowanie krok 4Wlej tę mieszaninę na karmel w formie do flanu, a następnie umieść w głębokiej blasze do pieczenia lub dużym naczyniu żaroodpornym. Zalej wrzącą wodą i piecz przez 50 minut w temperaturze 150°C. Flan jest upieczony, gdy czubek włożonego do niego noża jest czysty.
  • Waniliowy flan jajeczny - Przygotowanie krok 5Pozostaw do ostygnięcia, schłodź w lodówce przez kilka godzin, a następnie wyjmij z formy. I voilà, krem jajeczny jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Karmel: jest opcjonalny. Można również wybrać flan o smaku wyłącznie waniliowym.

Jajka: gdy wlejesz wrzące mleko na mieszankę ubitych jajek i cukru (krok 3), a jajka nadal się gotują, nie panikuj, Twój przepis nadal można uzupełnić! Wystarczy tylko przecedzić mieszaninę przez sito ;-)

Wersje indywidualne: możesz przygotować indywidualne wersje tego przepisu, używając małych foremek. Nawet lepiej niż Flamby ;-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: