Petitchef PL

Cukiniowe spaghetti z krewetkami

Danie główne
1 porcji
30 min
20 min
średnie
Spaghetti z cukinii z krewetkami to danie szybkie, zdrowe i pyszne. Polecam!

Składniki

Liczba porcji: 1
1 średnia cukinia

150 g krewetek średnich

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżka soku z cytryny

oliwa z oliwek

natka pietruszki

pieprz

sól

nożyk do julienne

Przygotowanie

  • Krok 1 - Cukiniowe spaghetti z krewetkami
    Na początku, odmroziłam krewetki. cukinię umyłam i za pomocą nożyka do julienne pokroiłam ją w paski. Ząbek czosnku pokroiłam w drobną kostkę.

    Na patelni rozgrzałam masło z czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek, dodałam krewetki i smażyłam je z każdej strony około 2 minut, doprawiałam solą i pieprzem. Gotowe krewetki wyjęłam do miseczki.

    Na patelnię dodałam wino i sok z cytryny, gotowałam na dużym ogniu kolejne 2 minuty.

    Następnie dodałam cukiniowe spaghetti i gotowałam około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodałam krewetki i natkę pietruszki drobno pokrojoną.

    Całość smażyłam jeszcze 2 minuty.

    Spaghetti z cukinii z krewetkami wyłożyłam na talerz i posypałam jeszcze natką pietruszki. Smacznego!





Oceń ten przepis:



Menu dnia