Czekoladowe babeczki z budyniem i płatkami migdałowymi
vote now
Moje wakacje dobiegają końca, wracam do mojego miasta studenckiego, czyli Warszawy, z tej okazji dziś przygotowałam dla moich dwóch najlepszych kolegów te babeczki. Nie są dietetyczne (chociaż starałam się by były bardziej zdrowe, bo chłopaki ćwiczą i starają się lepiej odżywiać, dlatego użyłam brązowego cukru, mleka 1,5% i odtłuszczonego kakao, mogłam jeszcze polać je gorzką czekoladą zamiast mlecznej, ale takiej nie miałam), ale na pewno bardzo smaczne. Moi testerzy mówili, że smakują świetnie! Takie babeczki są idealne na imprezę, czy nawet na prezent. Dość szybkie w przygotowaniu, jednak mi ich pieczenie zajęło trochę czasu przez to, że moja forma ma tylko 6 miejsc na papilotki do babeczek i musiałam je robić na 3 razy. Myślę, że nie powinno się ich trzymać dłużej niż 2 dni, dlatego lepiej nie robić więcej, tylko tyle, ile zostanie zjedzone, bo niedługo po upieczeniu są najsmaczniejsze. Z podanych składników wyszło mi 18 babeczek. Składniki:
300g mąki pszennej3 jajka180g masła1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru (użyłam brązowego)2 pełne łyżki kakaołyżeczka ekstraktu z wanilii3/4 szklanki mleka + 4 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady1 budyń waniliowy (+ do przygotowania budyniu 500ml mleka i 3 łyżki cukru) płatki migdałowe1/2 tabliczki czekolady mlecznejMasło wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Najpierw przygotować budyń według przepisu z tyłu opakowania (ja dałam zamiast 2 łyżek to 3 łyżki cukru) i pozostawić do wystudzenia. Potem utrzeć miękkie masło z cukrem, gdy masa będzie już puszysta, należy stopniowo dodawać jajka i ubijać mikserem. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wciąż ubijając masę jajeczną dodać mleko i ekstrakt z wanilii i porcjami dodawać mieszankę mąki, kakao i proszku. Papilotki umieścić w foremkach, na dnie wlać po łyżce masy kakaowej, potem nałożyć łyżką dość duży kleks budyniu i znów zakryć go masą kakaową. Wszystko posypać delikatnie płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec około 20-25 minut. W tym czasie roztopić czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Po wyjęciu babeczek z piekarnika polać je delikatnie czekoladą.
300g mąki pszennej3 jajka180g masła1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru (użyłam brązowego)2 pełne łyżki kakaołyżeczka ekstraktu z wanilii3/4 szklanki mleka + 4 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady1 budyń waniliowy (+ do przygotowania budyniu 500ml mleka i 3 łyżki cukru) płatki migdałowe1/2 tabliczki czekolady mlecznejMasło wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Najpierw przygotować budyń według przepisu z tyłu opakowania (ja dałam zamiast 2 łyżek to 3 łyżki cukru) i pozostawić do wystudzenia. Potem utrzeć miękkie masło z cukrem, gdy masa będzie już puszysta, należy stopniowo dodawać jajka i ubijać mikserem. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wciąż ubijając masę jajeczną dodać mleko i ekstrakt z wanilii i porcjami dodawać mieszankę mąki, kakao i proszku. Papilotki umieścić w foremkach, na dnie wlać po łyżce masy kakaowej, potem nałożyć łyżką dość duży kleks budyniu i znów zakryć go masą kakaową. Wszystko posypać delikatnie płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec około 20-25 minut. W tym czasie roztopić czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Po wyjęciu babeczek z piekarnika polać je delikatnie czekoladą.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!