Petitchef PL

Chleb bez mąki

Chleb bez mąki.

Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.
Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą.
Ciekawym składnikiem jest właśnie szałwia hiszpańska (chia). Pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo stara roślina, uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Zaliczali oni jej nasiona do pięciu najważniejszych pokarmów, które spożywali. Ze względu na niezwykłe wartości energetyczne, nasiona szałwi hiszpańskiej były używane  jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion.


Składniki (na 1 foremkę a 20cm):
135 g ziarem słonecznika90 g siemienia lnianego65 g migdałów z łupinkami100 g otrębów owsianych45 g otrębów pszennych40 g nasion szałwii hiszpańskiej (chia)30 g melasy buraczanej25 g oleju kukurydzianego1 łyżeczka soli350 g gorącej wody
Przygotowanie chleba:
Pokrój migdały, razem z ich łupinkami, na drobne kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z melasą i olejem.Połącz składniki obu misek, dokładnie je mieszając. Przełóż do małej keksówki, wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (Na przykład na noc. Nie dłużej niż 24 godziny, nie krócej niż 2 godziny).Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °. Piecz 20 minut, po czym przełącz piekarnik na dolną grzałkę i piecz kolejne 20 minut. Przełącz piekarnik na termoobieg i piecz ostatnie 20 minut. Ma to na celu równomierne upieczenie skórki chleba z wszystkich stron i zapobieżenie rozpadaniu się kromek chleba na kawałki.Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły chleb może łatwo się rozpaść. Najlepiej położyć kratkę na foremkę od góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Kroić trzeba na grube kromki cienkim, ostrym nożem.Nasiona i migdały.Nasiona i migdały.Nasiona i migdały z bliska.Nasiona i migdały z bliska.Masa w foremce.Masa w foremce.Upieczony chleb.Upieczony chleb.Pokrojony chleb.Pokrojony chleb.Pokrojony chleb.Pokrojony chleb.Kromka z bliska.Kromka z bliska.inspirował blog Pycha Ciasta.







Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: