Cannelloni z brokułami i kalafiorem
vote now
Już jakiś czas minął od kiedy robiliśmy tą potrawę, ale niedługo znów zagości na naszym stole, bo jest przepyszna. Przepis zapożyczony od Jamiego Olivera hotcooking.co.uk
Składniki:Nadzienie:500g brokułów, umytych, podzielonych na różyczki, 500g kalafiora, umytego i podzielonego na różyczki, 4 ząbki czosnku, kilka listków świeżego tymianku (daliśmy suszony), 25g filetów anchois w oleju, 1 suszona papryczka chilli, pokruszona, sól, czarny pieprz, oliwa, 16 rurek cannelloni Sos czerwony:700 ml passata (sosu pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały:500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki brokuł oraz kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku, wodę z gotowania pozostawić, ponieważ jeszcze nam będzie potrzebna. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, smażyć kilka sekund. Następnie dodać tymianek, anchois wraz z olejem oraz chilli i smażyć jeszcze przez chwilkę. Do tego dodać brokuły, kalafior oraz 4 łyżki wody z gotowania warzyw, którą pozostawiliśmy. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut (do miękkości), mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pure warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać passate, przyprawić ją szczyptą soli oraz octem. Robimy sos biały: Śmietanę kremówkę wymieszać z połową parmezanu, szczyptą soli, pieprzu i z niewielką ilością wody z gotowania warzyw. Wszystkie rurki nadziać farszem brokułowo kalafiorowym (my do tego celu użyliśmy torby foliowej z odciętym rogiem) i układamy je w naczyniu na warstwie pomidorowego sosu. Cannelloni posypać bazylią i polać białym sosem. Przyprawić czarnym pieprzem, posypać resztą sera i dodać mozzarellę. Skropić oliwą z oliwek, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut.
Nadziewanie cannelloni
Tuż przed wjechaniem do piekarnika
Tak sie prezentowało po wyjeździe z piekarnika
mmmmm a teraz już tylko jeść :)
Składniki:Nadzienie:500g brokułów, umytych, podzielonych na różyczki, 500g kalafiora, umytego i podzielonego na różyczki, 4 ząbki czosnku, kilka listków świeżego tymianku (daliśmy suszony), 25g filetów anchois w oleju, 1 suszona papryczka chilli, pokruszona, sól, czarny pieprz, oliwa, 16 rurek cannelloni Sos czerwony:700 ml passata (sosu pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały:500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki brokuł oraz kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku, wodę z gotowania pozostawić, ponieważ jeszcze nam będzie potrzebna. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, smażyć kilka sekund. Następnie dodać tymianek, anchois wraz z olejem oraz chilli i smażyć jeszcze przez chwilkę. Do tego dodać brokuły, kalafior oraz 4 łyżki wody z gotowania warzyw, którą pozostawiliśmy. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut (do miękkości), mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pure warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać passate, przyprawić ją szczyptą soli oraz octem. Robimy sos biały: Śmietanę kremówkę wymieszać z połową parmezanu, szczyptą soli, pieprzu i z niewielką ilością wody z gotowania warzyw. Wszystkie rurki nadziać farszem brokułowo kalafiorowym (my do tego celu użyliśmy torby foliowej z odciętym rogiem) i układamy je w naczyniu na warstwie pomidorowego sosu. Cannelloni posypać bazylią i polać białym sosem. Przyprawić czarnym pieprzem, posypać resztą sera i dodać mozzarellę. Skropić oliwą z oliwek, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut.
Nadziewanie cannelloni
Tuż przed wjechaniem do piekarnika
Tak sie prezentowało po wyjeździe z piekarnika
mmmmm a teraz już tylko jeść :)
Państwo Wojtczuk gotują
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!