Tagliatelle z ragù z cukinii - wegetariańskie pierwsze danie, które wszyscy uwielbiają!

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
45 min
334 Kcal

Proste i smaczne pierwsze danie, które może zjeść każdy, nawet osoby na diecie wegetariańskiej. Ragout, którym doprawiliśmy tagliatelle, zostało przygotowane bez mięsa, a jedynie z przecierem pomidorowym i cukinią: udawane ragout z mięsnymi warzywami pełnymi smaku. Wypróbuj również przepis na nasze ragout z cukinii, odkryj przyjemność zdrowej i lekkiej przyprawy do pierwszych dań!

Składniki

4

Na ragout z cukinii:

Do sauté:

Materiały

  • garnek
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • szklanka

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania40 min
  • Najpierw przygotuj ragout z cukinii:
    Pokrój warzywa sauté w drobną kostkę, wlej trochę oleju na patelnię i podsmaż mieszankę warzyw.
  • Umyj cukinie, pokrój je na kawałki, a gdy smażenie będzie gotowe, dodaj je na patelnię. Następnie gotuj przez 4 do 5 minut na dużym ogniu.
  • Po tym czasie wlej na patelnię białe wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i oregano. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez 35 minut, ale zmniejsz ogień (mały płomień).
  • Mieszaj od czasu do czasu, a jeśli zauważysz, że sos staje się zbyt gęsty, dodaj wody (wystarczy pół szklanki).
  • Podczas gdy kończysz gotować ragout z cukinii, napełnij garnek wodą. Dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź go al dente i wlej na patelnię z sosem. Szybko wymieszaj.
  • Makaron z ragout z cukinii jest gotowy. Smacznego!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Czy mogę użyć innych kształtów makaronu?
Tak, ten wegetariański sos pasuje zarówno do krótkich, jak i długich makaronów. Możesz użyć rigatoni, mezze maniche, paccheri, penne, ale także fettuccine lub pappardelle.

Co mogę zrobić, jeśli zabraknie mi makaronu z ragout z cukinii?
Umieść już przyprawiony makaron w naczyniu żaroodpornym, dodaj trochę pokrojonego w kostkę sera scamorza i piecz przez 8/9 do 180°C. Otrzymasz pyszne zapiekanki makaronowe, które zjesz później (szczegółowy przepis znajdziesz na naszej stronie internetowej).

Czy mogę użyć świeżego makaronu?
Oczywiście, świetnym pomysłem jest użycie świeżego tagliatelle do tego przepisu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 334Kcal
  • Węglowodany: 39.5g
  • Tłuszcze: 8.5g
  • Tłuszcze nasycone: 1.2g
  • Białka: 13.2g
  • Błonnik: 18.4g
  • Cukry: 17.7g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (700g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: