Tagliatelle z ragù z cukinii - wegetariańskie pierwsze danie, które wszyscy uwielbiają!
Proste i smaczne pierwsze danie, które może zjeść każdy, nawet osoby na diecie wegetariańskiej. Ragout, którym doprawiliśmy tagliatelle, zostało przygotowane bez mięsa, a jedynie z przecierem pomidorowym i cukinią: udawane ragout z mięsnymi warzywami pełnymi smaku. Wypróbuj również przepis na nasze ragout z cukinii, odkryj przyjemność zdrowej i lekkiej przyprawy do pierwszych dań!
Składniki
Na ragout z cukinii:
Do sauté:
Materiały
- garnek
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
- szklanka
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj ragout z cukinii:
Pokrój warzywa sauté w drobną kostkę, wlej trochę oleju na patelnię i podsmaż mieszankę warzyw. - Umyj cukinie, pokrój je na kawałki, a gdy smażenie będzie gotowe, dodaj je na patelnię. Następnie gotuj przez 4 do 5 minut na dużym ogniu.
- Po tym czasie wlej na patelnię białe wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i oregano. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez 35 minut, ale zmniejsz ogień (mały płomień).
- Mieszaj od czasu do czasu, a jeśli zauważysz, że sos staje się zbyt gęsty, dodaj wody (wystarczy pół szklanki).
- Podczas gdy kończysz gotować ragout z cukinii, napełnij garnek wodą. Dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź go al dente i wlej na patelnię z sosem. Szybko wymieszaj.
- Makaron z ragout z cukinii jest gotowy. Smacznego!
Obserwacje
Czy mogę użyć innych kształtów makaronu?
Tak, ten wegetariański sos pasuje zarówno do krótkich, jak i długich makaronów. Możesz użyć rigatoni, mezze maniche, paccheri, penne, ale także fettuccine lub pappardelle.
Co mogę zrobić, jeśli zabraknie mi makaronu z ragout z cukinii?
Umieść już przyprawiony makaron w naczyniu żaroodpornym, dodaj trochę pokrojonego w kostkę sera scamorza i piecz przez 8/9 do 180°C. Otrzymasz pyszne zapiekanki makaronowe, które zjesz później (szczegółowy przepis znajdziesz na naszej stronie internetowej).
Czy mogę użyć świeżego makaronu?
Oczywiście, świetnym pomysłem jest użycie świeżego tagliatelle do tego przepisu.
Oceń ten przepis