Babka cytrynowa z serkiem philadelphia i akcja charytatywna
vote now
Przepis pochodzi stąd, ale trochę go zmodyfikowałam. Szczerze mówiąc myślałam, że serek w środku ciasta będzie wyraźniej czuć, ale niestety nie. Za to konsystencja babki cudowna :D Z zewnątrz chrupka przez skorupkę i lukier, a w środku puszysta, delikatna i mokra. Pycha!
fot. Justyna Wójcik
Składniki (w temp. pokojowej):
240 g serka typu philadelphia lub zamiennika w postaci almette (ogólnie o tej konsystencji)170 g masła1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki olejku cytrynowego4 duże jajka2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenialukier - 3/4 szklanki cukru pudrulukier - 2 łyżki gorącej wody fot. Justyna Wójcik
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Można użyć ucieraka lub miksera. W dwóch turach dodajemy ser, a następnie jajka jedno po drugim, za każdym razem ucierają masę do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Na koniec dosypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Masa wyszła mi gęstsza, niż przy standardowej babce. Podłużną formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut w 160 st. do suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, a później na kratce. Przygotowujemy lukier ucierają cukier z wodą i dekorujemy ciasto. Konsystencja lukru powinna być lekko gęsta, a kolor błyszczący. Smacznego!
fot. Justyna Wójcik
fot. Justyna Wójcik
Przy okazji tego przepisu opowiem o wydarzeniu, na jakie babka została przygotowana :) Grupa Wrocław Szyje, do której mam przyjemność należeć organizuje akcje charytatywną. Celem akcji jest sprzedaż wykonanego przez nas rękodzieła i przekazanie środków na pomoc Fundacji Tobiaszki. Jeśli lubicie produkty ręcznie wykonane, gdzie każdy z nich jest unikatem, albo chcecie nimi obdarować przyjaciół na Święta, a tym samym wspomóc świetlicę środowiskową dla dzieci serdecznie zapraszam Was na stronę akcji, gdzie znajdziecie więcej informacji :) A produkty - maskotki, poduszki, fartuchy kuchenne dla dzieci i dorosłych pojawią się już w tym tygodniu :)
Paciaciaki, Eko Fantasmagorie
Na Maszynie
Justynka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!