Zupa krem z cukinii
zagłosuj teraz
Temperatura spada i masz ochotę na dobry, rozgrzewający przepis? Wybierz opcję "velouté". To kremowe danie, które możesz doprawiać do woli!
Składniki
2
Materiały
- Blender lub mikser ręczny
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
Roztop masło w rondlu i podsmaż posiekaną cebulę.
Następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez 5 minut.
Dodaj wodę, kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
Umieść warzywa i odrobinę wody z gotowania w blenderze i dodaj 2 sery Kiri. Zmiksuj, a w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania.
Zupa z cukinii jest już gotowa!
Obserwacje
Ser Kiri: nie jest absolutnie konieczny w tym przepisie. W rzeczywistości można go łatwo zastąpić crème fraîche.
Aby uzyskać dodatkową konsystencję: ziemniak byłby bardzo mile widziany!
Dopraw swoje velouté: możesz doprawić swoje danie przyprawami i ziołami. Idealna będzie na przykład gałka muszkatołowa ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 170Kcal
- Węglowodany: 9.4g
- Tłuszcze: 11.1g
- Tłuszcze nasycone: 6.6g
- Białka: 6.1g
- Błonnik: 4.3g
- Cukry: 5g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (387g)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis