Zupa Grzybowa z Jajkiem - Dieta Dukana

vote now
Zupa Grzybowa z Jajkiem - Dieta Dukana

Niesamowicie kremowa! Pachnie zabójczo i tak samo smakuje!
2 czubate łyżki suszonych grzybów (duże kawałki połamać na mniejsze)700ml wody2 liście laurowe3 kulki ziela angielskiego 1 mała marchew gruby plaster korzenia selera1-2 plastry wędliny o wędzonym smaku3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam Zott naturalna rozkosz)1 łyżka skrobi kukurydzianejmajeranek ok. 2 łyżeczekpieprz czarny ok. 1 łyżeczki lub więcejmała szczypta lubczykuduża szczypta suszonej natki pietruszki ok. 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 surowe jajkaGrzyby włożyć do garnka i zalać wodą, odstawić na 30 minut. Włączyć gaz, dodać liście i ziele. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum, gotować 20 minut.Marchew pokroić w niedużą kostkę (u mnie prostokąty), seler pokroić w malutką kostkę. Wędlinę pokroić drobno. Całość dodać do grzybów i gotować dodatkowe 10 minut.Jogurt zmieszać dokładnie ze skrobią i przyprawami. Pod koniec gotowania zahartować z chochlą zupy. Przelać całość do garnka i zagotować. Mieszać, aż zgęstnieje.Posolić do smaku, ewentualnie doprawić (zupa musi być pieprzna i wyraźna w smaku).Wbić jajka do gotującej zupy. Gdy zupa będzie znów wrzeć, wyłączyć gaz i nakryć pokrywą. Odczekać ok. 10-15 minut.
Z z Kotem w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+