Żeberka z sezamem, lekko pikantne
vote now
Dziś serwuję pyszny konkret, trochę eksperymentowałam, co nie jest czymś nowym, a wyszło z tego smaczne danie, podaję dalej, możecie śmiało testować przepis i dać znać jak smakowało :) Do żeberek podałam klasyczne puree ziemniaczane z koperkiem i schłodzone tzatziki (przepis będzie niedługo).
( można zakryć folią aluminiową jeśli za mocno będą się rumienić).
800g żeberek wieprzowych ( moje mięso było z przydomowej hodowli)2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki golden syropu
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki octu balsamicznego
80g brązowego cukru
80g brązowego cukru
szczypta cynamonu
sezam - 2 łyżki
Dzielimy żeberka na mniejsze kawałki, obtaczamy lekko w oleju, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami golden syrop'u i posypujemy sezamem.sezam - 2 łyżki
Podpiekamy kawałki żeberek w 200 stopniach przez 20 minut na ruszcie w piecyku ( pod spód wstawiamy brytwankę aby nie zabrudzić piecyka).
Potem zalać sosem i piec dalej 45 minut sprawdzając aby za bardzo się nie przypiekło ( można zakryć folią aluminiową jeśli za mocno będą się rumienić).
Sos: Na oleju przesmażamy cebulę, na małym ogniu, aby nie nabrała brązowego koloru, ale zmiękła.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, chili, paprykę i smażymy przez chwilkę.
Dodajemy ocet, koncentrat, passatę i cukier, dokładnie wymieszać o gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Sos można wystudzić lub użyć gorącego.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!