Frytki z cukinii w frytkownicy powietrznej
zagłosuj teraz
Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek? Te frytki z cukinii są dla Ciebie! Bogate w błonnik i witaminy, są przygotowywane we frytkownicy bez dodatku tłuszczu. Lekka, chrupiąca panierka nadaje im nieodpartą teksturę, bez uszczerbku dla ich zdrowia. Idealny wybór na wykwintne danie bez pozbawiania się jedzenia :-)
Składniki
2
Materiały
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Pokrój cukinię na kilka części, a następnie na słupki.
Wymieszać mąkę, parmezan i bułkę tartą panko. Dodać sól, pieprz, suszony rozmaryn i czosnek w proszku.
Ubij jajka i zanurz w nich cukinię, aby ją obtoczyć.
Następnie obtocz patyczek w mieszance bułki tartej i powtórz to z pozostałymi patyczkami.
Lekko nasmaruj tacę frytkownicy powietrznej oliwą z oliwek (my użyliśmy sprayu). Ułóż frytki z cukinii na tacy, w odpowiednich odstępach i posmaruj je odrobiną oliwy.
Smaż frytki przez 10 minut w temperaturze 190°C w trybie "air fry".
Wyjmij z tacy i gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać frytki z cukinii ugotowane we frytkownicy Air fryer?
Przechowuj je w chłodnym, szczelnym pojemniku do 3 dni.
Można je również przechowywać w zamrażarce.
Jak odgrzać frytki z cukinii?
Można je odgrzewać przez kilka minut we frytownicy powietrznej, na patelni lub w piekarniku.
Jakie przyprawy dodać do frytek z cukinii?
Możesz dodać przyprawy, takie jak papryka lub pieprz cayenne, albo zastąpić rozmaryn ziołami prowansalskimi lub oregano.
Jakiego sosu powinienem użyć do frytek z cukinii?
Jako sos polecamy nasz sos jogurtowy. Kliknij tutaj, aby zobaczyć przepis!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 417Kcal
- Węglowodany: 35.5g
- Tłuszcze: 19.8g
- Tłuszcze nasycone: 6.3g
- Białka: 21g
- Błonnik: 5.1g
- Cukry: 4g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (254g)
Sprzęt do gotowania
frytkownica powietrzna
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:






Oceń ten przepis