Domowe frytki
zagłosuj teraz
Nasz przepis krok po kroku sprawia, że domowe frytki są chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Łatwe do zrobienia, wkrótce zdasz sobie sprawę, że gotowanie frytek to sztuka ;-) Młodzi i starsi nie będą mogli się im oprzeć! Jako dodatek do niedzielnego kurczaka, małży marinière lub jako samodzielne danie z odrobiną sosu, szybko się od nich uzależnisz.
Składniki
4
Materiały
- Frytkownica
- Nóż do obierania
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
Obierz i pokrój ziemniaki na frytki.
Moczyć je w wodzie przez 5 minut, aby straciły skrobię i stały się bardziej chrupiące. Osusz je dobrze w ściereczce.
Smaż je po raz pierwszy przez 8 minut (jeśli możesz ustawić frytkownicę na 140°C). Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie smaż przez kolejne 8 minut (tym razem w temperaturze 180°C). Wyjmij i dopraw solą.
A teraz frytki są gotowe!
Obserwacje
Odmiana ziemniaków: preferowane są ziemniaki mączyste. Ulubionym w tym regionie jest Bintje, ale można również użyć Agria lub Artémis, które mają bardzo żółty miąższ.
Olej do smażenia: olejem najlepiej nadającym się do smażenia w wysokiej temperaturze jest olej arachidowy. Ten olej roślinny jest idealny do frytek.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 273Kcal
- Węglowodany: 35.2g
- Tłuszcze: 12.7g
- Tłuszcze nasycone: 1.6g
- Białka: 3.4g
- Błonnik: 2.6g
- Cukry: 3g
- ProPoints: 7
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (188g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!
Oceń ten przepis