Chipsy z cukinii

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
30 min
138 Kcal

Jak zastąpić tradycyjne chipsy ziemniaczane do aperitifu? W tym celu wybraliśmy zielone warzywo: cukinię ;-)

Składniki

5

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
  • Chipsy z cukinii - Przygotowanie krok 1Cukinię dobrze umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • Chipsy z cukinii - Przygotowanie krok 2Umieść plasterki w misce z mąką i dobrze wymieszaj, aż mąka pokryje cukinię. To samo zrób z roztrzepanymi jajkami.
  • Chipsy z cukinii - Przygotowanie krok 3Ułóż cukinię na blacie roboczym i posyp bułką tartą. Odwróć je i powtórz czynność.
  • Chipsy z cukinii - Przygotowanie krok 4Smaż cukinię na oliwie z oliwek, aż będą złociste.
  • Chipsy z cukinii - Przygotowanie krok 5A teraz chipsy z cukinii są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Cukinia: może być zastąpiona innymi warzywami. Idealne do różnicowania smaków :-)

Wersja z piekarnika: skrop chipsy oliwą z oliwek i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 138Kcal
  • Węglowodany: 14.9g
  • Tłuszcze: 5.9g
  • Tłuszcze nasycone: 1.1g
  • Białka: 5.3g
  • Błonnik: 1.6g
  • Cukry: 1.3g
  • ProPoints: 4
  • SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (93g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: