Chipsy z cukinii
zagłosuj teraz
Jak zastąpić tradycyjne chipsy ziemniaczane do aperitifu? W tym celu wybraliśmy zielone warzywo: cukinię ;-)
Składniki
5
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
Cukinię dobrze umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Umieść plasterki w misce z mąką i dobrze wymieszaj, aż mąka pokryje cukinię. To samo zrób z roztrzepanymi jajkami.
Ułóż cukinię na blacie roboczym i posyp bułką tartą. Odwróć je i powtórz czynność.
Smaż cukinię na oliwie z oliwek, aż będą złociste.
A teraz chipsy z cukinii są gotowe!
Obserwacje
Cukinia: może być zastąpiona innymi warzywami. Idealne do różnicowania smaków :-)
Wersja z piekarnika: skrop chipsy oliwą z oliwek i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 138Kcal
- Węglowodany: 14.9g
- Tłuszcze: 5.9g
- Tłuszcze nasycone: 1.1g
- Białka: 5.3g
- Błonnik: 1.6g
- Cukry: 1.3g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (93g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis