Zdrowe i dietetyczne batoniki musli
vote now
bez maki, tłuszczu i cukru.
Te domowe batoniki są genialną alternatywą dla tych dostępnych w sklepie, przepełnionych cukrem, tanim niezdrowym tłuszczem i masą innych świństw, o których wolelibyśmy nawet nie wiedzieć. W tych własnoręcznie przygotowanych mamy całkowita pewność co się w środku znajduje, a skład ich możemy dowolnie modyfikować, dodając inne ziarna, orzechy czy owoce. Przygotowanie jest super łatwe i nie wymaga ani dużo czasu, wysiłku czy umiejętności. Idealnie nadają się dla osób na diecie, ale również służyć mogą za śniadanie w towarzystwie np. kakao lub jogurtu, nadają się również na lunch do pracy oraz jako zaspokajacz potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, czy po prostu jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki otrębów żytnich
garść suszonej żurawiny
garść słonecznika
garść ryżu dmuchanego
garść orzechów arachidowych
kilka suszonych moreli
5 łyżek miodu / syropu z agawy
1 jajko
3 białka jaj
opcjonalnie inne orzechy/ziarna/owoce lub gorzka czekolada
Wykonanie:
Morele i większe kawałki żurawiny kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy płynny miód lub syrop z agawy / klonowy. Wbijamy całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka dodać można jeszcze białko, lub więcej syropu, ewentualnie nieco mleka. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Ja użyłam tortownicy, bo akurat idealnie pomieściła tą ilość masy, która wyszła z podanych proporcji.
Pieczemy w piekarniku 160 stopni ok. 17 minut. Pilnujemy jednak aby się zbytnio nie zrumieniły, lub jeśli będą zbyt blade, podkręcamy pod koniec nieco temperaturę.
Po lekkim przestygnięciu kroimy na porcje i zajadamy :)
Smacznego ;)
Cieszy się micha...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!