Wegańskie mac&cheese - makaron z serem
vote now
Na podstawie TEGO przepisu
Składniki:
300g makaronu, najlepiej sprawdzi się makaron typu kolanka lub rurki
2 szkl. mleka sojowego domowej roboty lub innego niesłodzonego
1 szkl. płatków drożdżowych
3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka sosu sojowego
1/3 szkl. oliwy o neutralnym aromacie, np. rzepakowego
2 garści posiekanej natki pietruszki
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zalewamy zimną wodąW blenderze kielichowym miksujemy mleko oraz musztardęDodajemy czosnek, paprykę i sos sojowy, miksujemy i stopniowo dodajemy płatki drożdżoweCały czas miksując składniki, powoli dodajemy olej i całość blendujemy jeszcze kilka minut, mieszamy z natką pietruszki.Ostudzony makaron mieszamy z powstałym serowym sosem i napełniamy nim żaroodporne foremkiZapiekamy w 200C p°rzez ok. 20-30min (do zrumienienia)
Składniki:
300g makaronu, najlepiej sprawdzi się makaron typu kolanka lub rurki
2 szkl. mleka sojowego domowej roboty lub innego niesłodzonego
1 szkl. płatków drożdżowych
3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka sosu sojowego
1/3 szkl. oliwy o neutralnym aromacie, np. rzepakowego
2 garści posiekanej natki pietruszki
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zalewamy zimną wodąW blenderze kielichowym miksujemy mleko oraz musztardęDodajemy czosnek, paprykę i sos sojowy, miksujemy i stopniowo dodajemy płatki drożdżoweCały czas miksując składniki, powoli dodajemy olej i całość blendujemy jeszcze kilka minut, mieszamy z natką pietruszki.Ostudzony makaron mieszamy z powstałym serowym sosem i napełniamy nim żaroodporne foremkiZapiekamy w 200C p°rzez ok. 20-30min (do zrumienienia)
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!