Petitchef PL

Tzatziki z czosnkiem niedźwiedzim


Niepolskie w sumie danie, ale czosnek jak nabardziej nasz rodzimy - dziki, u mnie suszony.
Razem tworzą naprawdę zgraną całość, nie przepadam za surowym czosnkiem, ta wersja zdecydowanie przypadła mi do gustu, nieco łagodniejsza, ale równie aromatyczna i orzeźwiająca.
Idealna do ostrych dań. U nas np. z żeberkami z sezamem.





1/2 kg ogórków gruntowych
ok. 150 g gęstego jogurtu
3 łyżki śmietany 12%
skórka otarta z połowy cytryny + odrobina soku
płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony



Ogórki obieramy ze skórki, ściermy na tarce o gubych oczkach, solimy i odsączamy na durszlaku przynajmniej 10 minut. Dobrze odsączamy i odciskamy na koniec większość soku.
Łączymy jogurt ze śmietaną, doprawiamy skórką, sokiem, pieprzem i czosnkiem.
Dodajemy ogórki do sosu i mieszamy, konsystencja powinna być gęsta i kremowa.
Najlepiej schłodzić ok. pół godziny przed podaniem.











Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: