TARTA JEŻYNOWA

vote now
TARTA JEŻYNOWA


Witajcie, zgodnie z zapowiedzią zapraszam dziś na lekką tartę jeżynową.Macie ochotę na kawałeczek ? Zapraszam....


TARTA JEŻYNOWA
na formę 20-23 cm
NA CIASTO
125 g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
250 g mąki
Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
Do garnka wlać 4 łyżki wody, dodać masło, cukier i szczyptę soli
Roztopić i połączyć skladniki. Ostudzić.
Dodać przesianą mąkę i mieszać drewnianą szpatulką aż ciasto odlepi się od scianek garnka. Zagnieść szybko ręcznie ( jeśli to konieczne dodając jeszcze trochę mąki ).
Wylepić nim cienko formę, nakłuć widelcem ( można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć) , piec 15-20 minut.

NA NADZIENIE
225 g jeżyn
sok z jednej limonki
puszka słodzonego mleka skondensowanego
3 żółtka
DO PODANIA
200 ml. kremówki
skórka otarta z limonki
cukier puder
garść jeżyn do dekoracji



Jeżyny na nadzienie gotujemy chwilkę z odrobiną wody ( 1-2 łyżki) aż te puszczą sok. Przecieramy przez sito by pozbyć się pestek. Do przecieru dodajemy sok z limonki.
Żółtka ubijamy chwilę z mlekiem skondensowanym ( 2-3 minut) i łączymy z przecierem jeżynowym ( przestudzonym!) Masę wylewamy na podpieczony spód tarty i pieczemy 15 minut. Jeśli to konieczne wierzch przykryć folią aluminiową aby się zbytnio nie spiekł.
Tartę studzimy i dekorujemy jeżynami. Podajemy z solidnym kleksem kremówki ubitej z odrobiną cukru pudru i skórką z limonki. Można również ubitą kremówkę wyłożyć na dobrze ostudzoną tartę i dopiero na niej ułożyć jeżyny. Przechowywać w lodówce.

* jeśli użyjemy zbyt płytkiej formy do tarty może się okazać, że trochę masy na nadzienie się zostanie; można ją zamrozić i mamy lody....

Smacznego....

Źródło,, Moje gotowanie,, Dodano do akcji:

Jeżyny 2014Lato w pełni!

K Kulinarne zapiski Olki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+