Szybkie i łatwe ciasto morelowe
zagłosuj teraz
Kiedy nadejdzie czas na deser, zafunduj sobie wilgotny, owocowy przepis: morelowe ciasto do góry nogami! Morele, gwiazda słonecznych dni, dodają rozpływającego się w ustach, lekko pikantnego akcentu na zakończenie posiłku. Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, nie wahaj się skarmelizować spodu formy do ciasta :-) Poznaj wszystkie kroki przygotowania tego domowego deseru w naszej wersji pisemnej i wideo
Składniki
8
Materiały
- Tortownica o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min
Przełącz piekarnik na tryb grillowania i rozgrzej go do 180°C. Posyp spód wysmarowanej masłem formy do pieczenia brązowym cukrem. Piecz przez 5 minut, aż utworzy się karmel. Wyjmij z piekarnika.
Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki. Umieść je na karmelu w formie, przekrojoną stroną do góry.
Wymieszaj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i proszek migdałowy i dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj roztopione masło.Wylej ciasto na morele. Wygładź wierzch.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. I voilà, ciasto morelowe jest gotowe!
Obserwacje
Karmelizowana baza: nie jest niezbędna, ale dodaje ciastu wykwintnego charakteru.
Nie masz proszku migdałowego? Zastąp go mąką.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 309Kcal
- Węglowodany: 36g
- Tłuszcze: 13.1g
- Tłuszcze nasycone: 4.5g
- Białka: 8.5g
- Błonnik: 3.5g
- Cukry: 26.3g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (170g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis