Szybkie ciasto pomarańczowe
vote now
Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.
Składniki (mała keksówka) :250 g mąki pszennej200 g cukru pudru250 g masła4 jajka120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórka starta z 1 dużej pomarańczy na małych oczkach (tak jak pisałam, polecam dodać więcej)2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy do 170st. C
Masło i cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę.
Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy.
Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.
Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.
Smacznego ! :)
coraz słodsze
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!