Surówka z rzepy
vote now
Rzepaw smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka z rzepyma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego. Polecam
Składniki:
1-2 białe rzepy (jak duża wystarczy jedna, jeśli małe to dwie)Puszka kukurydzyKilka gałązek szczypiorku wraz z cebulką (5-6)Surówka jest bardzo smaczna ze śmietaną (3-4 spore łyżki), ale również można zamiennie użyć majonezu (3 łyżki) z dodatkiem jogurtu (1 łyżka).Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rzepę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać kukurydzę, i drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!