Surówka z rzepy

vote now
Surówka z rzepy



Rzepaw smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka z rzepyma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego. Polecam



Składniki:

1-2 białe rzepy (jak duża wystarczy jedna, jeśli małe to dwie)Puszka kukurydzyKilka gałązek szczypiorku wraz z cebulką (5-6)Surówka jest bardzo smaczna ze śmietaną (3-4 spore łyżki), ale również można zamiennie użyć majonezu (3 łyżki) z dodatkiem jogurtu (1 łyżka).Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Rzepę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać kukurydzę, i drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Lato w pełni!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+