Sernik Gumiś ;)
vote now
Pamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika użyłam jagód, tak powstała nazwa.
Przepis znalazłam na stronie Najsmaczniejsze.pl. Po oryginał odsyłam na stronę, ponieważ dokonałam kilku zmian ;)
Ciasto jest pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony, nie za słodki, nie za kwaśny. Do tego kolor jest dla mnie obłędny ;)
Polecam i życzę smacznego :)
Blacha 22x33 cm
Składniki:
Ciasto czekoladowe:2 szklanki mąki pszennej3/4 kostki margarynyłyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera)4 łyżki cukru2 łyżki kakao1 łyżka śmietany 18% Masa serowa:1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić)200g jagód ( mrożone lub świeże)2 budynie śmietankowe1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę)5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta60 g miękkiego masłaMasa śmietanowa:500ml śmietanki 30% do deserów4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatyny Dodatkowo:czekolada mleczna do posypania Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody i budynie. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy i mieszamy delikatnie z masą serową.
Blachę wykładamy papierem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę, tak aby zachodziło trochę na boki blachy. Wykładamy masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu) i wystudzoną dodajemy do śmietany. Miksujemy2-3 minuty i wykładamy na wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki chłodzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Gotowe!:)
Czerwona Porzeczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!