Sałatka ze szpinakiem, jeżynamii orzechami włoskimi
vote now
Sałatki nadal królują w moim menu i pewnie będą tam tak długo, aż w moim przydomowym ogródku zabraknie szpinaku i sałaty,a na razie staram się w pełni wykorzystywać niepryskane i ekologiczne dary natury :) Zdecydowanie lekka, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka powinna zasmakować każdemu, kto lubi nie boi się eksperymentów i przepada za zdrowym jedzeniem. Polecam ją raczej na lunch, niż na obiad, nada się również do wzięcia do pracy lub na uczelnię na wynos. Składniki podałam na sałatkę dla jednej osoby, jeśli chcecie, by danie zawierało mniej kalorii i tłuszczu, to można dać jedynie jedną garść orzechów, choć pamiętajcie, że zawarte w nich tłuszcze są zdrowe i przynoszą dużo korzyści!
Składniki:
3 duże garście szpinakuszklanka jeżyn1/4 czerwonej cebuli2 garście orzechów włoskichdressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżeczka musztardy Dijon, sól i pieprz Na początku przygotować dressing mieszając wszystkie wcześniej podane składniki. Szpinak oczyścić i umyć, ułożyć na talerzu. Dodać maliny i pokrojoną w plasterki cebulę. Orzechy włoskie uprażyć, najlepiej w piekarniku, z patelni nie smakują już tak dobrze, posypać nimi obficie sałatkę i całą polać dressingiem.
Składniki:
3 duże garście szpinakuszklanka jeżyn1/4 czerwonej cebuli2 garście orzechów włoskichdressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżeczka musztardy Dijon, sól i pieprz Na początku przygotować dressing mieszając wszystkie wcześniej podane składniki. Szpinak oczyścić i umyć, ułożyć na talerzu. Dodać maliny i pokrojoną w plasterki cebulę. Orzechy włoskie uprażyć, najlepiej w piekarniku, z patelni nie smakują już tak dobrze, posypać nimi obficie sałatkę i całą polać dressingiem.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!