Ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem
Jabłka debiutują w tym przepisie na wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i cynamonem :-) Przepis ze słodkimi smakami jesieni, które pokochasz, gdy nadejdą chłodniejsze dni. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby uzyskać nasz łatwy w przygotowaniu deser i nie zapomnij zaparzyć sobie filiżanki herbaty, kawy lub czekolady :-)
Składniki
Materiały
- Kwadratowa forma 20 cm x 20 cm
- Robot kuchenny (opcjonalnie)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz i pokrój jabłka na małe kawałki. Umieść w dużej misce.
Orzechy włoskie posiekać tłuczkiem i wymieszać z jabłkami. Dodać 100 g cukru i wymieszać. Odstawić na bok.
Wymieszaj jajka z pozostałymi 100 gramami cukru, dodaj cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie dodać olej. Dobrze wymieszać.
Dodaj tę mieszankę do masy jabłkowo-orzechowej i dobrze wymieszaj.
Wlać masę do wysmarowanej masłem formy i piec przez 50 minut w temperaturze 200°C.
A teraz ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem jest gotowe!
Obserwacje
Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów włoskich w cieście?
Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, białko oraz błonnik, co może wspierać zdrowie serca i poprawiać funkcje mózgu.
Czy mogę użyć innych owoców zamiast jabłek w tym przepisie?
Tak, możesz eksperymentować z innymi owocami, takimi jak gruszki czy brzoskwinie, ale pamiętaj, że mogą one zmienić smak i konsystencję ciasta.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie ciasta z jabłkami i orzechami?
Ciasto można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakuje również z bitą śmietaną.
Czy ciasto z jabłkami można przechowywać w lodówce?
Tak, ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej smakuje świeżo upieczone.
Jakie inne przyprawy mogę dodać do ciasta, aby wzbogacić jego smak?
Możesz dodać gałkę muszkatołową, imbir lub kardamon, aby nadać ciastu dodatkowego aromatu i głębi smaku.
Odżywianie
- Węglowodany: 74g
- Tłuszcze: 27.9g
- Tłuszcze nasycone: 3.2g
- Białka: 9.2g
- Błonnik: 5.2g
- Cukry: 49.8g
- ProPoints: 16
- SmartPoints: 24
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Darek
W składnikach ciasta drożdże ,a w wykonaniu proszek do pieczenia, żenada.
Oceń ten przepis