Sałatka z kapusty

vote now
Sałatka z kapusty



Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.
Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.

Składniki:
-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty
-0,6 kg marchwi
-0,6 kg cebuli
-szklanka oleju
-1/3 - 1/2 szklanki octu
-2 łyżki cukru
-do smaku ok. 3-4 łyżki soli
-pieprz do smaku


Kapustę szatkujemy ręcznie lub w maszynie.


Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno.


Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.
Dokładnie wszystko mieszamy.


Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.


Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji
na 25 minut.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+