"Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną"

vote now
Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną

Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 sierpnia 2014 r. Ryby są wciąż niedocenianym składnikiem pożywienia w codziennej diecie, a przecież znacząco wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są ważnym źródłem białka i wielu składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, czy kwasy tłuszczowe Omega-3. Te odpowiadają za prawidłową pracę komórek i układu krwionośnego, lepszą przemianę materii, korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Dodatkowo
efektywnie oddziałują na urodę, skórę, włosy i paznokcie. W domu mam zagorzałego wędkarza, toteż dostęp do świeżej ryby mam dość często. Przeważnie, zdobycze panierowałam i smażyłam na patelni. Tym razem jednak zamarzyłam sobie podać pięknego karpia w innej odsłonie. Przed obróbką cieplną sowicie skropiłam go sokiem z cytryny, natarłam solą i pieprzem, wypełniłam koperkiem i cytryną. Pół godziny wystarczyło, aby ryba nabrała aromatu, przeniosłam do brytfanny i zaczęłam piec w wysokiej temperaturze. Białko ryby momentalnie się ścięło, a soki pozostały na swoim miejscu, dzięki czemu karp był naprawdę pyszny - cudownie cytrynowy i pachnący koperkiem. Piekłam go z ziemniaczkami zyskując zdrowy i pyszny obiad. Ryba pieczona bez panierki, dobrze przyprawiona, nabiera całkiem innego wymiaru. Można w końcu docenić jej zalety i walory smakowe. Chrupiąca, złota skórka na zewnątrz, rozpływające się w ustach mięciutkie mięso w środku, wprawiły nas w taki zachwyt, że od dziś ryby będą podawane tylko w takiej postaci :-) Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 sierpnia. Świeża ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną! Delikatny smak ryby, dodatkowo spotęgowało białe wino - spróbujcie - to niezapomniany posiłek :-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 55 min
Liczba porcji: 2




Składniki:
świeży karp (może być pstrąg, okoń, dorsz, dorada): 550 g młode ziemniaki: 1/2 kg sok z cytryny: 1/2 cytryny cytryna: 1/2 świeży koperek: 4-5 gałązek czosnek w łupince: 1 ząbek białe wino: 60 ml sól morska: do smaku świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek extra vergine: 4 łyżki Przygotowanie:
karpia skrobię z łusek, patroszę, czyszczę piekarnik nagrzewam do 250oC przygotowuję formę żaroodporną, która pomieści rybę wraz z ziemniakami rybę płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem prószę solą i pieprzem, smaruję oliwą kładę na środku żaroodpornego naczynia ziemniaki cienko obieram, płuczę, gotuję w osolonej wodzie przez około 7-10 minut, aż będą prawie miękkie cytrynę kroję na plasterki, dzielę jeszcze na 4 części trzy kawałeczki cytryny wkładam do wnętrza razem z 4 gałązkami koperku ziemniaki odcedzam i mieszam z resztą pokrojonej cytryny oraz resztą drobno posiekanego koperku (około 2 łyżeczki) wlewam 2 łyżki oliwy extra vergine, doprawiam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem dodaję ząbek czosnku podzielony na 3 części i wszystko razem mieszam obkładam rybę ziemniakami i wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę 25 minut w połowie pieczenia wlewam białe wino po 15 minutach rybę przewracam na drugą stronę

Smacznego :-) Pomysł zaczerpnęłam stąd, trochę zmieniłam, autorka wykorzystała rybę barramundi, wiodącym ziołem jest rozmaryn. Ja upiekłam karpia i nafaszerowałam go koperkiem, ponieważ pięknie obrodził w ogródku i kocham jego aromat :-)

Tagi: karp, młode ziemniaki, cytryna, koperek,białe wino, oliwa z oliwek extra vergine;

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+