Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem

vote now
Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem



Tym razem zachęcam Was do przygotowania mielonego. Roladkisą fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej atrakcyjne. Możemy przygotować je jak tradycyjne mielone kotlety lub jak gołąbki z dodatkiem ryżu. Każda porcja mięsa jest nafaszerowana serem, który rozpływa się ustach. Zaś zewnątrz owinięte są boczkiem, który podpieczony staje się bardziej chrupki i aromatyczny. Nie sposób im się oprzeć, świetnie nadają się do obiadu jak i również na niecodzienne okazje.

Składniki:

750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie2 jajka duża cebula pokrojona w kosteczkęSól (1 czubata łyżeczka lub więcej)Pieprz mielony około łyżeczki1 łyżka majerankuSer żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyćBoczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden spory plaster by ją owinąć)
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.


Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę, którą dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na blasze.


Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem. Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie pieczenia.


Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 –30 minut. Są równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam
Smacznego!
Faszerujemy 2014!Lato w pełni!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+