Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem
vote now
Tym razem zachęcam Was do przygotowania mielonego. Roladkisą fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej atrakcyjne. Możemy przygotować je jak tradycyjne mielone kotlety lub jak gołąbki z dodatkiem ryżu. Każda porcja mięsa jest nafaszerowana serem, który rozpływa się ustach. Zaś zewnątrz owinięte są boczkiem, który podpieczony staje się bardziej chrupki i aromatyczny. Nie sposób im się oprzeć, świetnie nadają się do obiadu jak i również na niecodzienne okazje.
Składniki:
750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie2 jajka duża cebula pokrojona w kosteczkęSól (1 czubata łyżeczka lub więcej)Pieprz mielony około łyżeczki1 łyżka majerankuSer żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyćBoczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden spory plaster by ją owinąć)
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.
Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę, którą dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na blasze.
Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem. Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie pieczenia.
Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 –30 minut. Są równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!