Petitchef PL

Niedźwiedzi ,schab kanapkowy

Przekąska
15 porcji
24 h
2 h
średnie
Pyszna i zdrowa , wędlina kanapkowa . Pieczona w niskiej temperaturze jest soczysta i aromatyczna

Składniki

15 porcji
2,5 kg świeżego schabu

2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego

2 łyżki papryki mielonej słodkiej

2 opakowania soli peklowej ( 100 g )

3 L wody

siatka do wędlin lub sznurek

Przygotowanie

Krok 1 - Niedźwiedzi, schab kanapkowy

Krok 1

Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz

Krok 2

Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć – nic to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki .

Krok 3

Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru godzinach , mamy cudowną wędlinkę na kanap






Oceń ten przepis:



Menu dnia