Domowy dżem morelowy
zagłosuj teraz
Jeśli uwielbiasz morele, dlaczego nie zrobić z nich dżemu, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok! Te małe pomarańczowe i lekko cierpkie owoce delikatnie rozbudzą Twoje kubki smakowe :-) Łatwy do zrobienia, ten przepis wymaga tylko 3 składników! Będziesz dumny, mogąc rozsmarować swój domowy dżem na kromkach tostów i brioszek ;-) Dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom i filmom wideo nie pominiesz żadnego z etapów przygotowania ;-)
Składniki
15
Szacowany koszt: 3.38Euros€ (0.23€/porcja)
Materiały
- słoiki na dżem
- garnek
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
Morele umyć i przepołowić. Usunąć pestki.
Umieścić morele w garnku z cukrem i sokiem z cytryny.Postaw garnek na ogniu, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
Gdy mieszanina się zagotuje, gotować przez 30 do 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Aby sprawdzić, czy jest ugotowany, weź łyżkę i nabierz trochę dżemu po 30 minutach. Umieść dżem na zimnym talerzu. Jeśli zastygnie, jest gotowy, w przeciwnym razie będzie musiał gotować się przez kolejne 10 do 15 minut.
Wlać dżem do słoików, szczelnie zamknąć i natychmiast odwrócić słoiki do góry dnem. Trzymaj słoiki odwrócone do góry dnem, aż ostygną. Pozwoli to wysterylizować słoiki.
Dżem morelowy jest już gotowy!
Obserwacje
Jeśli chcesz nadać dżemowi morelowemu więcej smaku, ugotuj go z kilkoma migdałami z pestek moreli (na 500 g moreli dodaj 3). W tym celu należy przełamać pestki na pół i wyjąć znajdujące się w nich migdały.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!