Proteinowe orzechowe gwiazdki
vote now
Kolejna proteinowa przekąska. Bardzo smaczne, lecz dość suche i zapychające ciasteczka z dodatkiem białka. Z takiego białka powinno się robić szejki do picia, ale to rozwiązanie zupełnie mi nie podchodzi, dlatego kombinuję i wymyślam przepisy z nim w roli głównej. Ciasteczka podczas pieczenia znacznie rosną. Ciężko jest dokładnie określić ilość składników, robiłam je dwa razy, raz użyłam innej mąki i innego białka, w rezultacie ciasto nie do końca było gładkie i sklejone, dlatego dodałam mleka, wtedy wszystko wyszło tak jak powinno. Polecam, warto spróbować!Masło orzechowe można wykonać samemu, zamieszczałam już wcześniej przepis na moim blogu - MASŁO ORZECHOWE
Składniki:
50 g odżywki białkowej o smaku orzechowym150 g mąki pszennej pełnoziarnistejłyżka oleju kokosowego2 łyżki masła orzechowegopół łyżeczki sody oczyszonejjedno spore jajko2 łyżki cukru nierafinowanego (opcjonalnie, jeśli odżywka nie jest wystarczająco słodka)
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli nie może się zlepić (to zależy od rodzaju użytej mąki pełnoziarnistej), dodać troszkę mleka. Stolnicę posypać mąką dość obficie, bo te ciastka lubią się przyklejać, rozwałkować ciasto i wykroić gwiazdki lub inne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w 180 stopniach.
Składniki:
50 g odżywki białkowej o smaku orzechowym150 g mąki pszennej pełnoziarnistejłyżka oleju kokosowego2 łyżki masła orzechowegopół łyżeczki sody oczyszonejjedno spore jajko2 łyżki cukru nierafinowanego (opcjonalnie, jeśli odżywka nie jest wystarczająco słodka)
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli nie może się zlepić (to zależy od rodzaju użytej mąki pełnoziarnistej), dodać troszkę mleka. Stolnicę posypać mąką dość obficie, bo te ciastka lubią się przyklejać, rozwałkować ciasto i wykroić gwiazdki lub inne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w 180 stopniach.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!