Pomidory krojone w słoikach na zupę
vote now
Tak pomidory wkładała w słoje moja Mama. Bo nie zawsze nie miała czas na robienie tradycyjnych przecierów pomidorowych.
Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na sitko i przetrzeć. Nie jest to może sposób zbyt praktyczny, ale jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu by poświęcić go na zrobienie koncentratu, to taka metoda może okazać się przydatna :)
Składniki :
pomidory, najlepsze bardzo czerwone tzn. dojrzałe
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i te większe kroimy na 8 części, te mniejsze na 4, wykrawamy twarde części przy ogonkuWkładamy do umytych słojów uciskając mocno, by zmieścić ich jak najwięcejWycieramy dokładnie brzegi słojów oraz umyte dekielki i zamykamy słojeDo garnka z zimną wodą wkładamy słoje z pomidorami i gotujemy, ja pasteryzowałam około 30 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Lepiej gotować ciut dłużej niż krócej, bo jeśli słoiki się nie zamkną to pomidory mogą się zepsuć.
Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać :)
Do mojej zupy pomidorowej używam najczęściej gotowego koncentratu pomidorowego oraz właśnie takiego domowego.
a tak wyglądają pomidory po zagotowaniu.
Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na sitko i przetrzeć. Nie jest to może sposób zbyt praktyczny, ale jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu by poświęcić go na zrobienie koncentratu, to taka metoda może okazać się przydatna :)
Składniki :
pomidory, najlepsze bardzo czerwone tzn. dojrzałe
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i te większe kroimy na 8 części, te mniejsze na 4, wykrawamy twarde części przy ogonkuWkładamy do umytych słojów uciskając mocno, by zmieścić ich jak najwięcejWycieramy dokładnie brzegi słojów oraz umyte dekielki i zamykamy słojeDo garnka z zimną wodą wkładamy słoje z pomidorami i gotujemy, ja pasteryzowałam około 30 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Lepiej gotować ciut dłużej niż krócej, bo jeśli słoiki się nie zamkną to pomidory mogą się zepsuć.
Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać :)
Do mojej zupy pomidorowej używam najczęściej gotowego koncentratu pomidorowego oraz właśnie takiego domowego.
a tak wyglądają pomidory po zagotowaniu.
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!