Polędwiczki w kolorowym pieprzu z sosem pieczarkowym
vote now
Danie na niezwykłe okazję, może być niedzielny obiad dla wyjątkowych gości.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (około 1/2 kg) sól morska grubo mielony kolorowy pieprz olejPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Polędwicę doprawić solą i oprószyć obficie pieprzem, delikatnie polać olejem i obsmażyć z każdej strony na bardzo dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20-25 minut.
Składniki na sos:
Składniki na sos:
400 g pieczarek 1/2 szklanki gorącego bulionu 2 łyżki sosu worcester 6 małych cebulek szalotek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 kieliszka whisky 1 łyżeczka musztardy 100 ml gęstej śmietany 30% sól do smaku
Pieczarki pokroić na ćwiartki no chyba że są malutkie to zostawić w całości, cebulki obrać i pozostawić całe. Bulion wymieszać z sosem worcester.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso dajemy łyżkę masła dodać pieczarki i cebulkę. Smażymy do czasu zrumienienia się warzyw. Dodać musztardę i whisky chwilę podgotować. Następnie wlać bulion z sosem worcester oraz śmietankę. Gotować jeszcze na małym ogniu aż sos zgęstnieje na sam koniec dodać natkę pietruszki i w razie konieczności dodać sól.
Gotowe przepisy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!