Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
2 h 55 m
302 Kcal

Miłośnicy kokosa z pewnością będą zachwyceni naszym deserem dnia! Wyjątkowo rozpływający się, świeży kokosowy blancmange na zakończenie posiłku w wielkim stylu! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że nie potrzebujesz nawet piekarnika! Wszystko, czego potrzebujesz, to rondel do wymieszania składników, a następnie pozostawienie ich w formie w lodówce :-) Mały dodatek? Śliwkowy coulis i dodatek suszonych śliwek, które tworzą pyszną mieszankę z kokosem :-) W każdym razie, przejdźmy do pisemnych wyjaśnień, zdjęć i wideo poniżej.

Składniki

10

Coulis śliwkowy :

Materiały

  • Forma do savarin o średnicy 22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania40 min
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 1Umieść połowę mleka i mąkę kukurydzianą w rondlu. Dobrze wymieszaj, aby rozcieńczyć mąkę kukurydzianą. Wlej resztę mleka i wymieszaj. Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe i starty kokos.
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 2Umieść rondel na średnim ogniu i ubijaj, aż mieszanina zgęstnieje (około 20 minut). Zdejmij z ognia i przelej do natłuszczonej formy. Chłodź przez 2 godziny.
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 3Coulis: Umieść wodę, cukier i śliwki w rondelku. Mieszaj na średnim ogniu. Woda stopniowo nabierze koloru suszonych śliwek, a gdy będzie już dobrze zabarwiona, odcedź suszone śliwki i zagęszczaj coulis przez kolejne 15 do 20 minut.
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 4Wyłóż manjar na ładnym talerzu i wylej coulis na środek flanu. Umieść śliwki na środku.

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo trwa przygotowanie kokosowego blanc manger?

Całkowity czas przygotowania wynosi 2 godziny i 55 minut, w tym 15 minut na przygotowanie, 40 minut gotowania i 2 godziny chłodzenia.
Tak, możesz eksperymentować z innymi owocami, takimi jak maliny czy truskawki, aby stworzyć własny, unikalny sos do deseru.
Kluczowe składniki to mleko, mąka kukurydziana, cukier, mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe, które nadają deserowi wyjątkowy smak.
Tak, blanc manger można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, co czyni go idealnym deserem na przyjęcia.
Najlepiej podać go na ładnym talerzu, polanego sosem śliwkowym i udekorowanego suszonymi śliwkami, co doda mu elegancji i smaku.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 302Kcal
  • Węglowodany: 51.6g
  • Tłuszcze: 8.3g
  • Tłuszcze nasycone: 6.6g
  • Białka: 4.4g
  • Błonnik: 2g
  • Cukry: 34.7g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (222g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: