Placki z Cukini - Dieta Dukana

vote now
Placki z Cukini - Dieta Dukana

Delikatne z kremowym wnętrzem. Cienkie, ale puszyste. W smaku i wyglądzie zbliżone do placków ziemniaczanych.
pół cukini1 cienka łodyga selera naciowegopół dużej cebuli (można użyć więcej)1 jajko1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej0,5 łyżeczki soli morskiejpieprz czarnyodrobina papryki słodkiejszczypta czosnku w proszkuWarzywa umyć, zetrzeć na tarce na stronie z "kłującymi oczkami" (połowę cebuli starłam, resztę posiekałam drobno).Patelnię rozgrzać na średnio-małym ogniu (skorygować w czasie smażenia). Natłuścić dobrze oliwą (nalałam pół łyżeczki i rozprowadziłam pędzlem z włosia, którym później natłuszczałam patelnię przed następną porcją).Do masy wbić jajko i wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać skrobię i resztę przypraw.Na patelnię nakładać po 1 łyżce masy i rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć aż zbrązowieją.Przed każdym nałożeniem masy patelnię natłuścić, a masę przemieszać.Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.
Z z Kotem w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+