Placki z Cukini - Dieta Dukana
vote now
Delikatne z kremowym wnętrzem. Cienkie, ale puszyste. W smaku i wyglądzie zbliżone do placków ziemniaczanych.
pół cukini1 cienka łodyga selera naciowegopół dużej cebuli (można użyć więcej)1 jajko1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej0,5 łyżeczki soli morskiejpieprz czarnyodrobina papryki słodkiejszczypta czosnku w proszkuWarzywa umyć, zetrzeć na tarce na stronie z "kłującymi oczkami" (połowę cebuli starłam, resztę posiekałam drobno).Patelnię rozgrzać na średnio-małym ogniu (skorygować w czasie smażenia). Natłuścić dobrze oliwą (nalałam pół łyżeczki i rozprowadziłam pędzlem z włosia, którym później natłuszczałam patelnię przed następną porcją).Do masy wbić jajko i wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać skrobię i resztę przypraw.Na patelnię nakładać po 1 łyżce masy i rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć aż zbrązowieją.Przed każdym nałożeniem masy patelnię natłuścić, a masę przemieszać.Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.
pół cukini1 cienka łodyga selera naciowegopół dużej cebuli (można użyć więcej)1 jajko1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej0,5 łyżeczki soli morskiejpieprz czarnyodrobina papryki słodkiejszczypta czosnku w proszkuWarzywa umyć, zetrzeć na tarce na stronie z "kłującymi oczkami" (połowę cebuli starłam, resztę posiekałam drobno).Patelnię rozgrzać na średnio-małym ogniu (skorygować w czasie smażenia). Natłuścić dobrze oliwą (nalałam pół łyżeczki i rozprowadziłam pędzlem z włosia, którym później natłuszczałam patelnię przed następną porcją).Do masy wbić jajko i wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać skrobię i resztę przypraw.Na patelnię nakładać po 1 łyżce masy i rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć aż zbrązowieją.Przed każdym nałożeniem masy patelnię natłuścić, a masę przemieszać.Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.
z Kotem w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!