Suflety z foie gras

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
35 min
274 Kcal

Zrób furorę od samego początku dzięki temu przepisowi na suflet z foie gras! Jest tak łatwy do zrobienia, a rezultat jest miękki i smaczny. Dzięki naszemu przepisowi krok po kroku te domowe suflety nie będą miały dla Ciebie żadnych tajemnic ;-) Przepis, który można również włączyć do kategorii "przeciw marnotrawstwu", jeśli kiedykolwiek zostanie Ci foie gras po świątecznych posiłkach...!

Składniki

4

Materiały

  • 4 kokilki

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 1Roztop masło w rondelku. Następnie dodaj mąkę na raz i wymieszaj trzepaczką.
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 2Dodawaj mleko stopniowo, dobrze mieszając, aż uzyskasz gładki krem. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i dodaj odrobinę mieszanki 4 przypraw.
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 3Dodaj 2 żółtka i dobrze wymieszaj.
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 4Pokrój blok foie gras na duże kawałki i dodaj do mieszanki. Dobrze wymieszaj. Powinno pozostać kilka niezmieszanych kawałków foie gras.
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 5Ubij 2 białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy, nie rozgniatając ich. Wlej do wysmarowanych masłem foremek.
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 6Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte przez 5 minut, aby zapobiec zbyt szybkiemu zapadnięciu się sufletów.
  • Suflety z foie gras - Przygotowanie krok 7Suflety z foie gras są już gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki sufletów z foie gras?

Kluczowe składniki to masło, mąka, mleko, foie gras, jajka oraz przyprawy takie jak sól, pieprz i mieszanka 4 przypraw.

Czy suflet z foie gras można przygotować z wyprzedzeniem?

Tak, można przygotować masę sufletową z wyprzedzeniem, ale najlepiej piec je tuż przed podaniem, aby były puszyste i świeże.

Jakie są najlepsze sposoby na podanie sufletów z foie gras?

Suflety z foie gras najlepiej podawać na ciepło, jako eleganckie pierwsze danie, często z dodatkiem sałatki lub sosu, który podkreśli ich smak.

Czy można zastąpić foie gras innym składnikiem?

Tak, można użyć innych rodzajów wątróbki lub nawet warzyw, aby dostosować przepis do własnych preferencji lub potrzeb dietetycznych.

Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu sufletów?

Najczęstsze błędy to zbyt szybkie zamykanie piekarnika podczas pieczenia oraz zbyt mocne mieszanie białek, co może prowadzić do opadania sufletów.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 274Kcal
  • Węglowodany: 8.7g
  • Tłuszcze: 22.7g
  • Tłuszcze nasycone: 10.5g
  • Białka: 7.9g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 3.1g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (109g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: