Suflety z foie gras
Zrób furorę od samego początku dzięki temu przepisowi na suflet z foie gras! Jest tak łatwy do zrobienia, a rezultat jest miękki i smaczny. Dzięki naszemu przepisowi krok po kroku te domowe suflety nie będą miały dla Ciebie żadnych tajemnic ;-) Przepis, który można również włączyć do kategorii "przeciw marnotrawstwu", jeśli kiedykolwiek zostanie Ci foie gras po świątecznych posiłkach...!
Składniki
Materiały
- 4 kokilki
Przygotowanie
Roztop masło w rondelku. Następnie dodaj mąkę na raz i wymieszaj trzepaczką.
Dodawaj mleko stopniowo, dobrze mieszając, aż uzyskasz gładki krem. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i dodaj odrobinę mieszanki 4 przypraw.
Dodaj 2 żółtka i dobrze wymieszaj.
Pokrój blok foie gras na duże kawałki i dodaj do mieszanki. Dobrze wymieszaj. Powinno pozostać kilka niezmieszanych kawałków foie gras.
Ubij 2 białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy, nie rozgniatając ich. Wlej do wysmarowanych masłem foremek.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte przez 5 minut, aby zapobiec zbyt szybkiemu zapadnięciu się sufletów.
Suflety z foie gras są już gotowe!
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki sufletów z foie gras?
Kluczowe składniki to masło, mąka, mleko, foie gras, jajka oraz przyprawy takie jak sól, pieprz i mieszanka 4 przypraw.
Czy suflet z foie gras można przygotować z wyprzedzeniem?
Tak, można przygotować masę sufletową z wyprzedzeniem, ale najlepiej piec je tuż przed podaniem, aby były puszyste i świeże.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie sufletów z foie gras?
Suflety z foie gras najlepiej podawać na ciepło, jako eleganckie pierwsze danie, często z dodatkiem sałatki lub sosu, który podkreśli ich smak.
Czy można zastąpić foie gras innym składnikiem?
Tak, można użyć innych rodzajów wątróbki lub nawet warzyw, aby dostosować przepis do własnych preferencji lub potrzeb dietetycznych.
Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu sufletów?
Najczęstsze błędy to zbyt szybkie zamykanie piekarnika podczas pieczenia oraz zbyt mocne mieszanie białek, co może prowadzić do opadania sufletów.
Odżywianie
- Węglowodany: 8.7g
- Tłuszcze: 22.7g
- Tłuszcze nasycone: 10.5g
- Białka: 7.9g
- Błonnik: 1.1g
- Cukry: 3.1g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 11




Oceń ten przepis