Mini tarty z foie gras
zagłosuj teraz
Słodko-pikantny przepis, który będzie hitem wśród gości podczas świątecznych posiłków ;-)
Składniki
4
Materiały
- Nonnette
- Patelnia
Przygotowanie
Użyj nonnette (kwadratowej formy do prezentacji), aby wyciąć bezpośrednio kawałek piernika.
Włożyć medalion foie gras i usunąć jego nadmiar. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Roztopić masło na patelni i zrumienić jabłka. Doprawić solą i pieprzem, dodać kilka szczypt mieszanki 4 przypraw i wymieszać.
Dodać cukier i zamieszać. Następnie dodać rum i natychmiast podpalić. Pozostawić na ogniu, aż kawałki jabłka zaczną się karmelizować.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ułożyć foie gras w kółkach i wygładzić wierzch. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
Wyjąć z formy i voilà! Twoje foie gras tatins są gotowe!
Obserwacje
Jabłka: najlepiej gotować je w tłuszczu z foie gras ;-) I jeszcze jedna uwaga: można je również flambirować w koniaku.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 347Kcal
- Węglowodany: 35.2g
- Tłuszcze: 16.6g
- Tłuszcze nasycone: 6.6g
- Białka: 4.2g
- Błonnik: 3.8g
- Cukry: 26.5g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (186g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis