Ciasto kruche na tarty i ciasteczka krok po kroku

Ptitchef oferuje podstawowy przepis na desery: ciasto kruche! Powszechnie używane do robienia tart, zarówno dużych, jak i małych, w końcu będziesz mógł pochwalić się ich przygotowaniem od A do Z! Jeśli masz resztki ciasta, możesz zaoferować swoim gościom małe kruche ciasteczka :-) To idealny dodatek do przerwy na kawę lub herbatę!
Składniki
Przygotowanie
Wymieszać cukier, mąkę i sól.
Dodaj masło i mieszaj, aż uzyskasz piaszczystą konsystencję ciasta.
Dodaj jajko i wymieszaj.
Umieść ciasto na stole.
Wyciśnij ciasto rękami w kulkę.
Umieść kulę ciasta na arkuszu papieru do pieczenia.
Połóż drugi arkusz papieru do pieczenia na wierzchu i rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na grubość około 1 cm.
Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed użyciem w nowym przepisie (np. na tarty lub herbatniki).
Uformuj ciasto w pożądany kształt i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki ciasta kruchego?
Kluczowe składniki to cukier, zimne masło, mąka, jajko i szczypta soli.
Czy ciasto kruche można przygotować z wyprzedzeniem?
Tak, ciasto kruche można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na dłużej.
Jakie są najlepsze sposoby na wykorzystanie resztek ciasta kruchego?
Resztki ciasta kruchego można wykorzystać do przygotowania małych ciasteczek lub jako spód do mini tart.
Jakie są najczęstsze błędy przy robieniu ciasta kruchego?
Najczęstsze błędy to użycie zbyt ciepłego masła, zbyt długie mieszanie ciasta oraz brak schłodzenia ciasta przed pieczeniem.
Jak długo należy piec ciasto kruche?
Ciasto kruche należy piec przez około 10 minut w temperaturze 200°C, aż będzie lekko złote.
Odżywianie
- Węglowodany: 49.1g
- Tłuszcze: 20.4g
- Tłuszcze nasycone: 13.1g
- Białka: 6.6g
- Błonnik: 1.8g
- Cukry: 17.5g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 18
Oceń ten przepis