Mini rogaliki zbożowe
zagłosuj teraz
Jeśli rogaliki są pyszne na śniadanie, wyobraź sobie miskę pełną dziesiątek mini rogalików! Wystarczy 1 rolka ciasta francuskiego i odrobina cukru, aby je skarmelizować i gotowe! W mniej niż 15 minut otrzymasz rogaliki godne każdego miniaturowego szefa kuchni! Podawaj je z zimnym mlekiem lub nawet z jogurtem i owocami na wierzchu.
Składniki
2
Szacowany koszt: 1.01Euros€ (0.51€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania12 min
Za pomocą kartonu dołączonego do ciasta francuskiego zaznaczymy paski na całej szerokości ciasta.
Następnie cienkim nożem (w zimnym cieście) robimy małe wąskie trójkąty wzdłuż długości paska.
Zwiń każdy trójkąt w kształt mini rogalika. Aby pomóc w lepszym uszczelnieniu, dodaj odrobinę wody do końcówki, aby ją skleić.
Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem.
Zalecamy odstawienie rogalików do lodówki na 5-10 minut przed pieczeniem.
Piec przez 12 minut w temperaturze 200°C lub do uzyskania złotobrązowego koloru.Ostudzić, podać w miseczce z zimnym mlekiem i gotowe na śniadanie lub przekąskę :D
Obserwacje
* Aby rogaliki były jeszcze bardziej skarmelizowane, można spryskać je odrobiną wody, a następnie posypać cukrem pudrem. Spowoduje to ich większą karmelizację i nada im bardziej złocisty kolor.
* Jeśli nie masz cukru pudru, możesz użyć zwykłego cukru.
* Można również posmarować rogaliki jajkiem, aby nadać im bardziej błyszczące i lekko wodoodporne wykończenie. Zwilżenie ich mlekiem potrwa nieco dłużej.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!