Petitchef PL

Pierożki z dynią i czarnuszką


Uwielbiam dynię. Można z niej zrobić  tyle potraw, że aż ciężko się zdecydować na jedną konkretną..
Dziś postawiłam na pierogi. Polecam!:)


Składniki na 20 pierożków:

Ciasto:

- szklanka mąki
- szczypta sody- 1 jajko
- ciepła woda

Farsz:

- 1 mała dynia
- 2 małe ziemniaki
- pieprz, sól, kurkuma, cynamon
-oliwa z oliwek
-czarnuszka

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy.
Dynię myjemy,  wydrążamy środek(pestki) i kroimy na małe kawałki.  Nacieramy oliwą z oliwek, solą i pieprzem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200stopni)  ok. 30min.
Gdy dynia zmięknie, wyciągamy z piekarnika i wydrążamy miąższ bez skórki. Rozgniatamy. Przyprawiamy sporą ilością kurkumy i cynamonu.
 Łączymy z ziemniakami.

Na blat wysypujemy mąkę wymieszaną z soda. Do środka wbijamy jajko i zagniatamy. Dodajemy ciepłą wodę, aby powstało zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrajamy koła za pomocą szklanki. Każde kółko nadziewany farszem i wkładamy do gorącej, osolonej wody. Wyławiamy, gdy będą wypływać. Na gotowe pierożki układamy cienkie plasterki masła. Posypujemy czarnuszką.


Smacznego!:)
#Kamila












Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: