Ogórki konserwowe z oregano
vote now
Przepisem podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych....
Składniki :
4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków6 łyżek soli
Składniki :
4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków6 łyżek soli
Przygotowanie :
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczkiSolimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz.
Zalewa :
20 łyżek oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki octu 10 %2 szklanki wody1 łyżka suszonego oregano2 szklanki cukru1 łyżka ostrej, mielonej papryki
20 łyżek oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki octu 10 %2 szklanki wody1 łyżka suszonego oregano2 szklanki cukru1 łyżka ostrej, mielonej papryki
Przygotowanie:
Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno)Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkamiSłoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie.
Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno)Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkamiSłoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie.
Kto lubi ogórki konserwowe w zdecydowanie pikantnej zalewie polecam ogórki krokodylki :)
A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.
A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!