Ogórki konserwowe z oregano

vote now
Ogórki konserwowe z oregano

Przepisem podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych....

Składniki :

4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków6 łyżek soli
Przygotowanie :
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczkiSolimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz.
Zalewa :

20 łyżek oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki octu 10 %2 szklanki wody1 łyżka suszonego oregano2 szklanki cukru1 łyżka ostrej, mielonej papryki

Przygotowanie:

Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno)Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkamiSłoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie.
Kto lubi ogórki konserwowe w zdecydowanie pikantnej zalewie polecam ogórki krokodylki :)
A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.

P Proste Potrawy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+