Naleśniki z twarogiem, brzoskwiniami i bakaliami
vote now
Naleśnikito przysmak małych i dużych. Jedni lubią wytrawne, inni na słodko, a ja w każdej postaci. Tym razem pokusiłam się o słodkie śniadanie, ale tak naprawdę doskonalone smakują o każdej porze dnia. Pyszne, delikatne ciasto, wypchane po same brzegi twarożkiem o waniliowym smaku wymieszanym z bakaliami i brzoskwiniami. Niebo w gębie! A gdyby tak jeszcze dodać bitą śmietanę to już by była prawdziwa rozpusta, za to jaki deser pyszny…? Polecam!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
Około 300 g mąki pszennej250 ml mleka250 ml wody2 jajkaszczypta soliopcjonalnie 2-3 łyżki oliwy do ciasta2 – łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
600 g twarogu3-4 łyżki gęstej śmietany 18%, ewentualnie greckiego jogurtuMała puszka brzoskwiń4 łyżki rodzynek3 łyżki płatków migdałów2 łyżki kandyzowanej, skórki pomarańczyCukier do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać jajka, mleko, wodę, ¼ łyżeczki soli, olej i cukier, energicznie mieszać do połączenia składników. Ciasto powinno być lejące, ale zarazem mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane odstawiamy do lodówki na 20 minut do pół godziny.
Między czasie przygotowujemy nadzienie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, migdały uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, brzoskwinie odsączyć od zalewy, pokroić w kostkę, zostawić 2-3 do dekoracji.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dosłodzić, nie za bardzo, bo dodatki są dość słodkie. Dodać mocno odsączone rodzynki, skórki, migdały, brzoskwinie i wszystko wymieszać.
Wracamy do naleśników:
Sprawdzamy czy ciasto nie za bardzo zgęstniało, jeśli tak dodajemy trochę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ciasto ma oliwę, więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem, gdyby jednak ciasto się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy przed każdym wlaniem ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po patelni. Ja smażyłam na suchej patelni.
Ciepłe naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulon, kroimy na mniejsze porcje ozdabiamy i zajadamy się pysznościami.
Smacznego!
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!