Brokuły i krewetki w pikantnym koreańskim sosie - prosty, zrównoważony i pikantny posiłek
zagłosuj teraz
Szukasz zdrowego, smacznego i zbilansowanego dania z pikantną nutą? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Uwielbiamy dania mieszane za ich prostotę i fakt, że można je zabrać ze sobą wszędzie :-) Dzisiejszy przepis składa się z chrupiących brokułów, ryżu i krewetek z sosem doprawionym sfermentowaną pastą chili, gochujang. Aby dodać potrawie jeszcze więcej koloru i smaku, nie wahaj się użyć dodatków na wierzchu: sezamu, szczypiorku, dymki, pokruszonych orzechów włoskich, możesz zmieniać przyjemność!
Składniki
2
Sos:
Dodatki (opcjonalnie):
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
Ryż:
Gotuj ryż w podwójnej objętości wody, pod przykryciem, w rondlu na średnim ogniu przez 15 do 20 minut.
Garnitura:
Posiekać brokuły. Wlej trochę oleju sezamowego na patelnię na średnim ogniu i usmaż brokuły z mrożonymi krewetkami (jeśli są ugotowane, umieść je na patelni pod koniec gotowania). Gotować przez 10 do 15 minut. Regularnie mieszać.
Sos:
Wlać olej sezamowy na patelnię na średnim ogniu, a następnie dodać sos sojowy, sos mirin, ocet jabłkowy, miód, pieprz, gochujang oraz zmiażdżony czosnek i imbir. Wymieszać i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gdy sos zacznie bulgotać, pozostawić na kilka minut do zgęstnienia i zdjąć z ognia.
Prezentacja:
Umieścić ryż na dnie talerza, następnie dodać brokuły z jednej strony talerza. Na środku ułożyć krewetki, a następnie obficie polać sosem. Można również posypać sezamem, pokruszonymi migdałami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
FAQ ❓
Jak długo mogę przechowywać to danie?
Można przechowywać przez 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy to danie można zamrozić?
Można zamrozić to danie, jeśli używa się świeżych krewetek (nigdy mrożonych, nigdy nie zamrażaj ponownie już zamrożonego produktu).
Czym mogę zastąpić krewetki?
Można je zastąpić na przykład kurczakiem, tofu lub jajkiem sadzonym.
Czego mogę użyć zamiast brokułów?
Możesz zastąpić je innym sezonowym warzywem!
Czego mogę użyć zamiast ryżu 3-kolorowego?
Można go zastąpić ryżem basmati, ryżem do sushi lub makaronem ryżowym! Czas gotowania nie będzie taki sam.
Co to jest gochujang i czego mogę użyć zamiast niego?
Gochujang to koreańska pasta ze sfermentowanego chili. Ma bardzo specyficzny smak, ale jeśli naprawdę nie możesz jej znaleźć, możesz zastąpić ją sirachą lub puree z chili (w mniejszych ilościach, uważaj na chili!). Dodawać po trochu i zawsze spróbować przed dodaniem większej ilości).
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 552Kcal
- Węglowodany: 67.3g
- Tłuszcze: 15.1g
- Tłuszcze nasycone: 2.3g
- Białka: 31.4g
- Błonnik: 5.6g
- Cukry: 21.8g
- ProPoints: 14
- SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (384g)
Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:






Oceń ten przepis