Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska torta pasqualina
Co kryje się w tym wielkanocnym cieście prosto z Włoch? Aby się tego dowiedzieć, pozwolimy Ci podążać za krokami w naszym przepisie krok po kroku poniżej, nie tylko na zdjęciach, ale także na wideo ;-) I nie zapominaj, że torta Pasqualina to przepis wegetariański, który można jeść na ciepło lub na zimno :-)
Składniki
Przygotowanie
Wymieszać ricottę, 20 g parmezanu, 1 jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Owinąć folią i schłodzić.
Gotować świeży szpinak w garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 3 minuty. Dobrze odsączyć.
Podsmażyć szalotkę i posiekany czosnek na oliwie z oliwek na patelni. Dodać szpinak i smażyć przez 5 minut na wolnym ogniu, mieszając.
Posiekać szpinak i wymieszać z 60 g parmezanu, solą, pieprzem i 1 jajkiem.
Rozwałkować kruche ciasto w wysmarowanej masłem formie. Rozłożyć mieszankę szpinaku na cieście.
Dodać na wierzch mieszankę ricotty i za pomocą łyżki stołowej wydrążyć 4 otwory.
Dodać żółtka do otworów. Złożyć brzegi ciasta kruchego w kierunku środka. Posmarować krawędzie ciasta białkiem jaja.
Dodać drugie ciasto na wierzch i przyciąć krawędzie. Nałożyć mleko (lub jajko) na ciasto i utworzyć pożądany wzór za pomocą noża.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jakie są korzyści zdrowotne ze spożywania szpinaku w Torta Pasqualina?
Szpinak jest bogaty w witaminy A, C, K oraz minerały, takie jak żelazo i magnez, co czyni go doskonałym składnikiem wspierającym zdrowie.
Czy mogę użyć innego sera zamiast ricotty w tym przepisie?
Tak, możesz zastąpić ricottę serem feta lub twarogiem, co doda innego smaku i tekstury do ciasta.
Jak długo można przechowywać Torta Pasqualina w lodówce?
Torta Pasqualina można przechowywać w lodówce do 3 dni, co czyni ją idealnym daniem do przygotowania z wyprzedzeniem.
Czy Torta Pasqualina nadaje się dla wegan?
Tradycyjny przepis zawiera jajka i ser, ale można go dostosować do diety wegańskiej, używając zamienników jajek i wegańskiego sera.
Jakie dodatki najlepiej pasują do Torta Pasqualina?
Torta Pasqualina świetnie komponuje się z sałatkami, sosami jogurtowymi lub ziołowymi, a także z lampką białego wina na specjalne okazje.
Odżywianie
- Węglowodany: 41.4g
- Tłuszcze: 26.6g
- Tłuszcze nasycone: 11.3g
- Białka: 35.3g
- Błonnik: 7.2g
- Cukry: 5.3g
- ProPoints: 15
- SmartPoints: 17





Oceń ten przepis