Proste ciasto czekoladowe

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
45 min

Oto nasz obowiązkowy przepis na proste ciasto czekoladowe, idealne na każdą okazję, czy to urodziny, przyjęcie, czy po prostu przekąska. To rozpływające się w ustach ciasto zachwyci kubki smakowe zarówno młodszych, jak i starszych. Szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który jest dosłownie w zasięgu każdego :-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!

Składniki

8

Materiały

  • Forma do ciasta
  • miska na sałatkę
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C

    W misce dodaj cukier do jajek i wymieszaj, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 2Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 3Dodaj rozpuszczoną czekoladę do poprzedniej mieszanki.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 4Umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 5A teraz ciasto czekoladowe jest gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Czas pieczenia :
Dostosuj czas pieczenia do tekstury, którą chcesz uzyskać. Skróć go, aby uzyskać bardziej rozpływające się w ustach ciasto, lub wydłuż, aby deser lepiej się trzymał.

Czekolada:
Można ją zastąpić mleczną lub białą czekoladą!

Dodawanie innych składników:
Dodaj suszone owoce, takie jak pokruszone orzechy włoskie i migdały, aby nadać ciastu chrupkości.
Dla odmiany od cukru pudru można posypać ciasto startym kokosem!

Dodatki :
Nie wahaj się dodać do kawałka ciasta kremu, bitej śmietany, coulis lub gałki lodów.

Jak przechowywać ciasto czekoladowe?
Owinąć folią spożywczą lub umieścić w szczelnym pudełku, a następnie przechowywać w lodówce. Ciasto można przechowywać przez 2 dni.

Jak udekorować ciasto czekoladowe?
Możesz użyć czekoladowego ganache, bitej śmietany, wiórków czekoladowych, świeżych owoców, jadalnych kwiatów (nasza wskazówka dotycząca dekoracji tutaj), herbatników lub dekoracji z masy cukrowej, aby dopasować je do swoich upodobań!

Kiedy należy wyjąć ciasto czekoladowe z formy?
Zalecamy pozostawienie ciasta czekoladowego do ostygnięcia w formie przez około 10 do 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie należy przesunąć nożem po krawędziach, aby poluzować ciasto i ostrożnie wyjąć je z formy.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
kuchenka mikrofalowa
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: