Niepowtarzalne ciasto parzone

zagłosuj teraz
Inny
łatwe
35 min

Uwielbiamy te puszyste ptysie! Dzięki nim możesz cieszyć się polewaniem ich bitą śmietaną lub robieniem bajecznych profiteroles!

Składniki

12

Materiały

  • Torebka na ciasto (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 1W rondelku podgrzej wodę z masłem i solą.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 2Gdy masło się roztopi, dodaj mąkę na raz i mieszaj, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 3Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, mieszając za każdym razem. Mieszać energicznie, ponieważ na tym etapie powstaje elastyczne ciasto.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 4Za pomocą rękawa do wyciskania uformuj ptysie o pożądanym rozmiarze. Wbij jajko i posmaruj ciastka ptysiowe roztrzepanym jajkiem, upewniając się, że są dobrze zaokrąglone.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Należy uważać, aby nie wyjmować ich bezpośrednio z piekarnika po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 10 minut przed wyjęciem.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 6Aby udekorować ptysia: użyj czubka noża, aby zrobić mały otwór w dolnej części ptysia.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 7Udekorować za pomocą rękawa cukierniczego, strzykawki do ciasta lub syfonu.
  • Niepowtarzalne ciasto parzone - Przygotowanie krok 8I voilà, twoje ptysie są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jajka: to kluczowy składnik tego przepisu. Energicznie wymieszaj jajka, a ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej wyrośnie.

Gotowanie: kapusta pęcznieje, gdy woda odparowuje podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz kapustę z piekarnika, z pewnością się przewróci!

Eklery: dzięki temu przepisowi możesz zamienić swoje choux w eklery ;-) Pozostaje tylko je wypełnić i polać odrobiną lukru ;-)

Alternatywne nadzienia: tutaj wypełniliśmy nasze ciastka choux bitą śmietaną, ale można je również wypełnić innym smakowym kremem lub gałką lodów.

Bez rękawa cukierniczego - Formowanie ptysiów: można użyć łyżek. Upewnij się, że ptysie są tak okrągłe, jak to możliwe.

Bez rękawa do wyciskania - Nadzienie: po prostu wytnij kapelusz na ptysiu i napełnij go małą łyżeczką.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: