Lemoniada ponoć Amerykańska

vote now
Lemoniada ponoć Amerykańska


Jakiś czas temu ten przepis chodził za mną, dosłownie. Wszędzie się wyświetlał w internecie. Pomyślałam, że skoro z synem lubimy cytryny to czas najwyższy się zabrać za ten napój, upał tym bardziej motywował do działania. Przepis zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV. Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie.

Składniki na 1 litr napoju:

2 cytryny1 litr wody mineralnej niegazowanej10 łyżeczek cukru - ja dodałam troszkę więcejlistki z dwóch gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
Cytryny musimy sparzyć. Miętę myjemy, obrywamy listki z gałązek, wkładamy do szklanki i zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody, szklankę przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na około 10 minut, w połowie czasu możemy zamieszać wywar. Cytrynę kroimy w ósemki, które dodatkowo przecinamy na połowę. Do blendera wrzucamy cząstki cytryny (razem ze skórką), wlewamy wywar razem z miętą, dosypujemy cukier i część wody. Wszystko razem miksujemy dokładnie. Dolewamy pozostałą wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Powstałą "pulpę wodną" przelewamy przez sitko do dzbanka. Dzbanek wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


B Blondynka Gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+