Kuskus z warzywami

vote now
Kuskus z warzywami



Niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, którą przyrządzimy w bardzo prosty i szybki sposób, a w efekcie otrzymamy pyszne orientalne danie. Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, dzięki tym zaletom idealnie nadaje się do potraw z warzyw jak i również mięsnych. Warzywa smażone są krótko na patelni, dzięki temu są ciągle chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, zachowują swój smak i aromat. Kuskus z warzywamimożna podawać jako kompletne danie lub dodatek np. do ryby i mięsa. Potrawa dzięki temu, że jest tak kolorowa wygląda bardzo kusząco, a do tego świetnie smakuje i jest sycąca.


Składniki dla 3-4 osób

1 kubek kuskus2 kubki gorącego bulionu, przygotowane np. z kostki1 cebula, drobno pokrojona w kostkę3 cukinie, pokrojone w kostkę1 duża marchewka, pokrojona na cienkie talarki4-5 różnokolorowych papryk, również pokrojonych w dużą kostkę lub paski3 ząbki czosnku, drobno posiekane1 puszka, pokrojonych pomidorów2 -3 łyżki oliwy do smażeniaPrzyprawy: sól, 1kopiasta łyżka pasty curry lub zamiennie curry w proszku połączone z odrobiną chili

Przygotowanie:
Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy talerzykiem by napęczniało.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy cebulkę by się zeszkliła, dodajemy marchewkę i dalej smażymy jakieś 2 minuty by troszkę zmiękła. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i papryki, wszystko smażymy około 8 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory i przyprawy, razem smażymy kolejne 6-8 minut.
Warzywa gotowe możemy wymieszać je od razu z kaszą lub położyć na półmisku obok.
Smacznego!





Lato w pełni!Warzywa psiankowate 2014
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+