Kuskus z warzywami
vote now
Niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, którą przyrządzimy w bardzo prosty i szybki sposób, a w efekcie otrzymamy pyszne orientalne danie. Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, dzięki tym zaletom idealnie nadaje się do potraw z warzyw jak i również mięsnych. Warzywa smażone są krótko na patelni, dzięki temu są ciągle chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, zachowują swój smak i aromat. Kuskus z warzywamimożna podawać jako kompletne danie lub dodatek np. do ryby i mięsa. Potrawa dzięki temu, że jest tak kolorowa wygląda bardzo kusząco, a do tego świetnie smakuje i jest sycąca.
Składniki dla 3-4 osób
1 kubek kuskus2 kubki gorącego bulionu, przygotowane np. z kostki1 cebula, drobno pokrojona w kostkę3 cukinie, pokrojone w kostkę1 duża marchewka, pokrojona na cienkie talarki4-5 różnokolorowych papryk, również pokrojonych w dużą kostkę lub paski3 ząbki czosnku, drobno posiekane1 puszka, pokrojonych pomidorów2 -3 łyżki oliwy do smażeniaPrzyprawy: sól, 1kopiasta łyżka pasty curry lub zamiennie curry w proszku połączone z odrobiną chili
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy talerzykiem by napęczniało.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy cebulkę by się zeszkliła, dodajemy marchewkę i dalej smażymy jakieś 2 minuty by troszkę zmiękła. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i papryki, wszystko smażymy około 8 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory i przyprawy, razem smażymy kolejne 6-8 minut.
Warzywa gotowe możemy wymieszać je od razu z kaszą lub położyć na półmisku obok.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!