Petitchef PL

Kurczak w piwie


Soczysty i chrupiący kurczak :) Na pewno wszyscy już jedli kurczaka w piwie, jednak ja trochę eksperymentowałam z tym przepisem, przygotowałam chyba z 30 różnych kurczaków na butelce piwa, a ten jest tak inny, że muszę się nim podzielić. Po pierwsze kurczak ma przepyszną marynatę, która nadaje zniewalający smak mięska,  a po drugie oblewające go piwo sprawia, że skórka jest tak chrupiąca oj palce lizać. 

Składniki: 
kurczak
1 butelka mała piwa

marynata:
50 ml oliwy z oliwek
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka suszonej mięty
2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser jest świetnym rozwiązaniem do różnego rodzaju marynat. A najważniejszą jego zaletą jest, to że jak przygotujemy za dużo marynaty, możemy ją szczelnie przechować w lodówce. 




Wszystkie składniki marynaty razem miksujemy i nacieramy nią umytego i osuszonego kurczaka. Zamarynowanego kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. W naczyniu żaroodpornym  ustawiamy umytą małą butelkę piwa i nadziewamy na nią kurczaka. Pieczemy go w temperaturze 200 C przez 2 h, po 1h do butelki wsypujemy 0,5 łyżeczki soli aby piwo wykipiało i oblało naszego kurczaka. Czynność możemy powtarzać częściej. 

Jako dodatek kurczak idealnie się zgrywa z grillowaną cukinią. 





Smacznego!

e-gustus.pl  wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne. 











Oceń ten przepis:



Menu dnia