Krewetki w sosie z czarnej fasoli
vote now
Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania i smażenia: 6 minut
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 270 kalorii
1/2 łyżki świeżo startego imbiru2-3 ząbki czosnku (1/2 łyżki)1 szalotka (łyżka)4 dymki ½ papryki zielonej½ papryki czerwonej½ papryki żółtejczerwona papryczka chili cebula120ml bulionu drobiowego (lub 1/2 kostki) łyżka oleju z orzeszków ziemnych 300g surowych krewetek (magą być gotowane)łyżk wina ryżowego lub sherrryłyżka jasnego sosu sojowego 2 i ½ łyżki czarnej chińskiej fasoli Imbir obrać i zetrzeć na tartce lub pokroić wzdłuż włókien i przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub również przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z imbirem. Szalotkę obrać, drobno posiekać, dodać do imbiru z czosnkiem. Dymkę umyć i pokroić w drobne plasterki, połowę dymki dodać do imbiru, czosnku i szalotki, resztę zostawić do dekoracji.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać jeśli nie jesteśmy zwolennikami ostrej kuchni należy dokładnie usunąć wszystkie pestki. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę (mniej więcej 1.5cm x 1.5cm).
Bulion drobiowy podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 120ml wody.
Bulion drobiowy podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 120ml wody.
W woku rozgrzać olej dodać krewetki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 2 minut lub do czasu gdy całe krewetki zrobią się różowe (uwaga to bardzo ważne by szybko mieszać i cały czas trzymać duży gaz, jeśli gaz będzie zbyt mały danie będzie surowe).
Następnie dodać paprykę i cebulę, smażyć kolejne 2 minuty (jeśli używamy gotowanych krewetek można je dodać teraz razem z papryką i cebulą).
Dodać imbir, czosnek, szalotkę i dymkę, smażyć przez 30 sekund, dodać czarną fasolę.
Dodać wino ryżowe, sos sojowy gotować jeszcze chwilkę około 1 minuty, wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki. Podawać z ryżem.
Następnie dodać paprykę i cebulę, smażyć kolejne 2 minuty (jeśli używamy gotowanych krewetek można je dodać teraz razem z papryką i cebulą).
Dodać imbir, czosnek, szalotkę i dymkę, smażyć przez 30 sekund, dodać czarną fasolę.
Dodać wino ryżowe, sos sojowy gotować jeszcze chwilkę około 1 minuty, wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki. Podawać z ryżem.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!