Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
23 min
85 Kcal

Myślałeś, że zostawimy Cię bez eleganckich przepisów na świąteczne posiłki? Cóż, nie znasz nas zbyt dobrze! Oto nasze verrines z krewetkami i mango - słodko-pikantne połączenie, które pokochają Twoi goście. Łatwe w przygotowaniu verrines na ostatnią chwilę, które wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki

6

Materiały

  • 6 verrines
  • 1 rozdrabniacz
  • 1 patelnia
  • 6 szpikulców do szaszłyków

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania8 min
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 1Usuń skórę z krewetek, pozostawiając tylko ogony.
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 2Połącz chili, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dodać krewetki i dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz pozostawić je do zamarynowania przed gotowaniem.
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 3Gotuj krewetki na patelni na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli są surowe).
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 4Pokrój mango w kostkę i zachowaj 6 (na 6 porcji). Można zachować 6 tego samego rozmiaru.
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 5Umieść krewetkę, a następnie kostkę mango na szpikulcu.
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 6Umieść pozostałe kawałki mango, sok z limonki i imbir w rozdrabniaczu i zmiksuj na gładką masę.
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 7Podzielić mieszankę między verrines i ułożyć szaszłyki na wierzchu, stroną z mango do dołu.
  • Krewetki i mango w verrines na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 8A teraz jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czym mogę zastąpić coulis z mango?

Coulis z mango można zastąpić na przykład guacamole. Kostki mango można również zastąpić pomidorkami koktajlowymi.
Krewetki można zastąpić na przykład przegrzebkami.
Możesz przygotować pikantną marynatę, tak jak my, lub zamarynować krewetki na przykład w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym. Nie wahaj się dodać swoich ulubionych przypraw i stwórz swój własny kebab.
Chcesz przygotować więcej verrines? Możesz po prostu zachować tę samą ilość mango i dodać mniej coulis do verrines :-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 85Kcal
  • Węglowodany: 9.6g
  • Tłuszcze: 2.5g
  • Tłuszcze nasycone: 0.4g
  • Białka: 4.8g
  • Błonnik: 1.3g
  • Cukry: 9g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (94g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
kuchenka mikrofalowa

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: