Krewetki w frytkownicy powietrznej: lekki i smaczny przepis
Chrupiące i smaczne krewetki smażone na powietrzu to pozycja obowiązkowa. Przepis jest bardzo prosty, a jeśli użyjesz mrożonych ogonów krewetek (tak jak my to zrobiliśmy), danie będzie gotowe na stole w mgnieniu oka. Aby przygotować krewetki smażone na powietrzu, wystarczy przygotować marynatę z czosnku (pokrojonego na bardzo małe kawałki), czarnego pieprzu, soku z cytryny i soli, krótki czas leżakowania w lodówce, aby nabrały smaku, i można je szybko ugotować we frytkownicy powietrznej. Można je podawać jako przystawkę, doprawiając je własnymi sokami z gotowania, lub jako danie główne w towarzystwie smacznego dodatku warzywnego. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i daj nam znać, jak smakowały Ci nasze mrożone krewetki we frytkownicy powietrznej.
Składniki
Materiały
- Misa
- Frytkownica powietrzna
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Oczyść krewetki, wyjmij ogony i umieść je w misce. (Jeśli używasz mrożonych ogonów krewetek, po prostu rozmroź je w misce i odsącz wodę).
Posiekaj drobno ząbek czosnku i umieść go w misce z krewetkami. Następnie dodaj sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli. Następnie dobrze wymieszaj.
Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól krewetkom marynować się w lodówce przez co najmniej 15 minut. Pod koniec marynowania dobrze wymieszaj.
Wyłóż kosz frytownicy papierem do pieczenia i umieść w nim krewetki (za pomocą łyżki). Dopraw je odrobiną marynaty i piecz przez 11/12 minut w temperaturze 190°C.
Krewetki we frytkownicy powietrznej są gotowe. Możesz doprawić je sokami z gotowania, aby nadać potrawie więcej smaku.
FAQ ❓
Jak długo można przechowywać krewetki ugotowane we frytkownicy?
Jak podawać krewetki smażone na powietrzu?
Jakich krewetek należy używać do smażenia we frytownicy powietrznej?
Jak przyprawić krewetki z frytownicy powietrznej?
Jak zamarynować krewetki do smażenia we frytkownicy?
Co mogę zrobić z krewetkami smażonymi na powietrzu?
Odżywianie
- Węglowodany: 2.2g
- Tłuszcze: 14.3g
- Tłuszcze nasycone: 2g
- Białka: 27.3g
- Błonnik: 0.5g
- Cukry: 1g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 6






Oceń ten przepis