Kremowe Lody - Dieta Dukana
vote now
Lody z użyciem żółtek. Absolutnie niewyczuwalny smak jajek! Obłędnie kremowe po mrożeniu kilka godzin. Konsystencja klasycznych lodów po mrożeniu przez dobę. Aromat irish cream sprawia, że smakują jak lody krówkowe/toffi.
3 żółtka ze sparzonych jajek1,5-2 łyżki ksylitolu250ml mleka zagęszczonego light 4% tł.kilkanaście kropli aromatu irish cream (klik)Żółtka i ksylitol ubić na białą, puszystą i gęstą masę. Miksując na małych obrotach wlać powoli mleko. Zmiksować krótko.Dodać aromat irish cream, zamieszać.Masę przelać do garnka. Postawić na średnim gazie. Ciągle mieszać po dnie. Po kilku minutach zmniejszyć gaz do minimum, ciągle mieszać (nie gotować!). Masa po kilku minutach zgęstnieje (Przesunąć palcem po łyżce, jeśli pozostaje ślad, to masa jest gotowa).Masę rozlać do małych pojemników lub foremek na babeczki. Odstawić do zamrażarki.*Kremowe lody, szybko topliwe uzyskamy po krótkim, kilkugodzinnym mrożeniu (w zależności od temperatury w zamrażarce).
Lody ścięte, nadające się do formowania kulek lub z przeznaczeniem na formy do lodów (z patyczkiem) uzyskamy po mrożeniu przez 24 godziny.
3 żółtka ze sparzonych jajek1,5-2 łyżki ksylitolu250ml mleka zagęszczonego light 4% tł.kilkanaście kropli aromatu irish cream (klik)Żółtka i ksylitol ubić na białą, puszystą i gęstą masę. Miksując na małych obrotach wlać powoli mleko. Zmiksować krótko.Dodać aromat irish cream, zamieszać.Masę przelać do garnka. Postawić na średnim gazie. Ciągle mieszać po dnie. Po kilku minutach zmniejszyć gaz do minimum, ciągle mieszać (nie gotować!). Masa po kilku minutach zgęstnieje (Przesunąć palcem po łyżce, jeśli pozostaje ślad, to masa jest gotowa).Masę rozlać do małych pojemników lub foremek na babeczki. Odstawić do zamrażarki.*Kremowe lody, szybko topliwe uzyskamy po krótkim, kilkugodzinnym mrożeniu (w zależności od temperatury w zamrażarce).
Lody ścięte, nadające się do formowania kulek lub z przeznaczeniem na formy do lodów (z patyczkiem) uzyskamy po mrożeniu przez 24 godziny.
z Kotem w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!