Krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym
vote now
Zapraszam na bardzo sycący krem z kukurydzy z nutą curry, imbiru i mleczka kokosowego.
Składniki: (ok 4 porcje)
- 3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki ( oczywiście można użyć świeżej)
- 700 ml wody lub wywaru z jarzyn
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- prażone pestki dyni
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar z warzyw. Kukurydzę odsączamy z puszki. Do garnka z grubym dniem wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy starty imbir, czosnek, pastę curry. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy około 2 minut co chwilę mieszając. Dodajemy kurkumę i pieprz cayenne. Mieszamy kolejne 2 minuty aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy wywar z warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy 10 minut. Zupę blendujemy dokładnie na gładki krem, następnie przelewamy do garnka przez sito. Cały czas mieszamy łyżką i przecieramy zupę przez sito, aby w garnku zebrała się gładka zupa. Łuski kukurydzy wywalamy.
Ja podałam zupę z prażonymi pestkami dyni. Jeśli chcecie żeby zupa była bardziej treściwa to polecam grzanki !
Smacznego !
#Paulina
JUST EAT ME ;)
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!