Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast)

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
4 h 20 m
399 Kcal

Powracamy z wyjątkowym, rozpływającym się w ustach deserem: sernikiem! Smaki, które lubimy dodawać najbardziej? Cierpkość cytryny ;-) Aby był miękki jak chmurka, dodajemy również miód. Opracowaliśmy samouczek dekorowania uli za pomocą folii bąbelkowej na torcie! Postępuj zgodnie z instrukcjami i baw się dobrze ;-)

Składniki

8

Baza :

Sernik :

Dekoracja :

Materiały

  • Forma zawiasu o średnicy 20 cm
  • Rodoid
  • Papier do pieczenia
  • Mikser elektryczny
  • Szpatułka
  • Mikser (opcjonalnie)
  • Folia bąbelkowa
  • Krajalnica (lub nóż)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 1Umieść formę na arkuszu folii bąbelkowej i wytnij wokół niej za pomocą noża.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 2Zmiksuj drobno speculoos, a następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. Umieść płynny krem w zamrażarce (maks. 15 minut).
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 3Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (można dodać rodhoïd do wnętrza tortownicy). Za pomocą łyżki lub szklanki rozprowadź i wciśnij masę w dno formy. Schłodzić w chłodnym miejscu.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 4Wycisnąć cytrynę i usunąć skórkę. Ubić mascarpone, serek śmietankowy, zimną śmietanę, sok z cytryny, skórkę i miód na kremową i zwartą masę.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 5Wlać masę do formy na spód. Dobrze rozprowadź, a następnie umieść folię bąbelkową na serniku (stroną z bąbelkami skierowaną w stronę kremu) i schładzaj przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 6Ostrożnie obróć i umieść na talerzu do serwowania, polej miodem i udekoruj plasterkiem cytryny. Gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Można dodać żelatynę lub agar-agar, aby sernik lepiej się trzymał.
Żelatyna:
Namoczyć arkusz żelatyny w wodzie, aby zmiękła. Podgrzać trochę płynnej śmietany i wymieszać żelatynę (wyciśniętą) z gorącą śmietaną, aby się rozpuściła. Następnie dodać tę mieszaninę do śmietany i dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
Agar-agar :
Doprowadzić miód i sok z cytryny do wrzenia w rondelku i dodać 1 g agar-agar, mieszać przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia przed dodaniem do reszty mieszanki (uwaga: mieszanka nie może całkowicie ostygnąć, ponieważ może zastygnąć).

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 399Kcal
  • Węglowodany: 34.8g
  • Tłuszcze: 32.7g
  • Tłuszcze nasycone: 21.9g
  • Białka: 5.7g
  • Błonnik: 0.9g
  • Cukry: 21.7g
  • ProPoints: 13
  • SmartPoints: 20
Informacje żywieniowe za 1 porcję (149g)

Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: