Sernik baskijski

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 10 m
427 Kcal

Uznany za jeden z najlepszych serników na świecie przez New York Times (nie mniej), odkryjmy sernik baskijski! To super rozpływające się ciasto pochodzi z San Sebastian, skąd wzięła się jego nazwa. Oprócz tego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie ma biszkoptowej podstawy, jak inne serniki, jest bardzo lekki w ustach, z odrobiną karmelizowanego smaku, który uwielbiamy! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku poniżej :-)

Składniki

6

Materiały

  • papier do pieczenia
  • Forma o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 200°C (gaz 7). W misce rozbić jajka i dodać cukier. Dobrze wymieszać trzepaczką.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 2Dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby użyj miksera lub blendera.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę, śmietanę i wanilię i ponownie wymieszaj.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 4Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 5Wlać masę do formy i piec przez 1 godzinę w temperaturze 200°C.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 6Pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę poza piekarnikiem i co najmniej 5 godzin w lodówce. I voilà, sernik baskijski jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakiego sera powinienem użyć?

Do tego sernika potrzebny jest serek śmietankowy, taki jak Philadelphia, Saint Moret lub inny serek do smarowania.
Można go przechowywać przez tydzień w lodówce, owinięty w folię spożywczą.
Nie wahaj się udekorować sernika baskijskiego na przykład coulis z czerwonych owoców lub karmelem z solonego masła!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 427Kcal
  • Węglowodany: 29.8g
  • Tłuszcze: 28.3g
  • Tłuszcze nasycone: 18g
  • Białka: 8.7g
  • Błonnik: 0.2g
  • Cukry: 27.9g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 20
Informacje żywieniowe za 1 porcję (160g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: